Tako Vilenica kot festival Cuirt se letos odvijata dvaindvajsetič. Foto: RTV SLO
Tako Vilenica kot festival Cuirt se letos odvijata dvaindvajsetič. Foto: RTV SLO
Knjiga Mojce Kumerdej Fragma
Mojca Kumerdej je svoje kratke zgodbe zbrala pod naslovom Fragma.

Gostovanje dobitnice zadnjega kristala Vilenice je posledica sodelovanja med mednarodnim literarnim festivalom Vilenica in irskim Cuirtom. Tako bo 22. vileniški festival obiskal dobitnik nagrade poetry slam, ki jo podeljujejo na irskem festivalu.

Za najboljši prispevek v zborniku Vilenica
Za veliko mednarodno literarno nagrado vilenica je nagrada kristal Vilenice drugo najpomembnejše priznanje vileniškega festivala, podeljuje pa jo mednarodna žirija, ki jo sestavljajo gostje festivala. Nagrado prejme za najboljši prispevek v zborniku Vilenica avtor, ki se udeleži vileniškega literarnega branja.

Dosedanji dobitniki kristala Vilenice so poleg Mojce Kumerdej še Vladas Braziūnas, Valžyna Mort, Pál Závada, Natalka Bilocerkivec, Vörös Istvan, Angelo Cherchi, Peter Semolič, Nicole Müller, Kaća Čelan, Marzanna Bogumiła Kielar, Slavko Mihalić, Francesco Micieli, Endre Kukorelly, Grendel Lajos, Aleš Debeljak, Dubravka Ugrešić, Ewa Lipska in Gregor Strniša.

Poezija v treh minutah
Nagrado poetry slam prejme tisti pesnik, ki najbolj prepriča s triminutnim pesniškim nastopom v živo. Tekmovanje Cuirt Grand Slam letos poteka že petič, na njem pa se predstavlja dvajset najboljših slamerjev iz Irske. Nagrada, ki jo bo prejel najboljši med najboljšimi, vključuje gostovanje na literarnem dogodku v Chicagu in na festivalu Vilenica.

Mojca Kumerdej se je do zdaj med drugim podpisala pod roman Krst nad Triglavom in zbirko kratkih zgodb Fragma.