Foto:
Foto:

Z zbirko Žamet založba Mladinska knjiga želi v slovensko literaturo prinaša komunikativnejšo in bolj čustveno pisavo. Tokrat so predstavili dela Gimnazijec (Igor Karlovšek), Nežnost (Jaka Košir) in Plastika (Milan Kleč).

Gimnazijec in upornik
Igor Karlovšek se tokrat predstavlja z romanom Gimnazijec, s katerim avtor nadgrajuje svoj opus politično-kriminalnih srhljivk s pripovedjo o mladoletnem uporniku. Naključje ga je pripeljalo v vzgojni zavod, kjer kraljujejo mladostniške tolpe in podkupljivi pazniki, avtor pa bralcem ponudi nekoliko drugačen prikaz mladostniške problematike, kot so ga bili do sedaj vajeni. Gimnazijec Igorja Karlovška je odkrita aluzija na Ingoličevo Gimnazijko, ki pa se zaveda časovnega intervala. Avtor je v roman vnesel svoje izkušnje in poznavanje realizma naših kazenskih, sodnih in družbenih razmer.

Nežnost in sentimentalnost
Jaka Košir je v zbirki Žamet izdal svojo tretjo pesniško zbirko Nežnost, ki na 166 straneh ponuja poezijo sentimentalne leksike. Njegova poezija je kakor vrisk začudenja nad vsem, kamor se usmeri lirično oko, besedam, kot so rože, ptice in nebo, ki so v poeziji izgubile težo, pa le-to vrača. Košir v pričujoči zbirki obide temno plat življenja, sam avtor pa je zbirko označil za
bogoiskateljsko poezijo, ki skozi deset ciklov odkriva izgubljeni raj, leta ljubezni, očarljivost pisanja, globine duha in strast.

Plastika in neobvladljivi paradoksi
Zbirka kratke proze Plastika pa je delo Milana Kleča, v katerem avtor navidez enostavne dogodivščine zapleta v neobvladljive paradokse. Plastiko Milana Kleča je uredil Aleksander Zorn, ki je na predstavitvi dela dejal, da je Kleč že v zgodnjih knjigah svojemu žanru postavil nove meje. V Plastiki avtor ostaja družbeno neprilagodljiv pripovedovalec. Klečevemu junaku se še vedno ne more dogoditi nič normalnega, morda lahko v tej knjigi ob humorju tokrat zasledimo tudi trohico melanholije, še dodaja Zorn.