V svoji karieri je Paulo Coelho objavil okoli 30 del, največjo slavo pa je seveda dosegel z Alkimistom. Prodal je sto milijonov knjig v več kot 150 državah sveta. Foto: EPA
V svoji karieri je Paulo Coelho objavil okoli 30 del, največjo slavo pa je seveda dosegel z Alkimistom. Prodal je sto milijonov knjig v več kot 150 državah sveta. Foto: EPA
Sorodna novica Kobe Bryant – največja ikona najslovitejšega kluba Lige NBA

Brazilski pisateljski zvezdnik je šele v ponedeljek, dan po tragični nesreči helikopterja, v kateri je umrl Kobe Bryant, javno razkril, da je bil športnik oboževalec njegove poduhovljene pripovedke Alkemist. Zaradi tega sta se dogovorila za sodelovanje, ki pa je zdaj seveda padlo v vodo.

"Bil si več kot samo velik igralec, dragi Kobe Bryant. veliko sem se naučil iz pogovorov s teboj," je izjavil Coelho. "Takoj bom izbrisal osnutek, ker za to knjigo ni več nobenega razloga."

Pisatelj je opisal še, kako se je odzval, ko je Bryant avgusta lani stopil v stik z njim in mu predlagal sodelovanje. Njegov odgovor? "Kadar koli." Na družbenih omrežjih ga oboževalci zdaj seveda zasipajo s prošnjami, naj knjigo vendarle izda.

Oboževalka iz Gvatemale s časopisno naslovnico, ki objavlja tragično vest. Foto: AP
Oboževalka iz Gvatemale s časopisno naslovnico, ki objavlja tragično vest. Foto: AP

Šele na začetku založniške kariere
V izjavi za tiskovno agencijo Associated Press je Brazilec pojasnil, da si je Bryant želel sodelovati pri knjigi, ki bi pokazala, kako lahko otroci iz neprivilegiranega okolja s pomočjo športa presežejo svoje okoliščine. Bryantovo multimedijsko podjetje Granity Studios je namreč lani začelo izdajati serijo otroških knjig The Wizenard, ki prepletajo motiva športa in magije.

Sorodna novica V nesreči helikopterja umrl Kobe Bryant

Bryant je še prejšnji teden za USA Today o knjižnem projektu povedal: "Imel sem oprijemljivo idejo in zamisel o tem, kakšen razvoj hočem za junake. Vem, kakšni so, ko jih šele spoznamo, in vem, kje pristanejo, ko bo serije konec. Imel sem idejo, a sem vedel, da jo lahko dobri pisatelji naredijo še tisočkrat boljšo. Zato sem naredil korak nazaj in se odprl za sodelovanje."

Coelho je razkril še, da je bilo za Bryanta vedno prioriteta "knjiga, ki bo pozitiven zgled za otroke, še posebej tiste, ki odraščajo v skromnih razmerah".

"Ni ga zanimal samo šport"
"Tako se je začelo. Malo po malo sva napredovala,"
je še povedal Coelho. "Videl sem ga dovolj pogosto, da sem videl, da ga zanima veliko več stvari kot samo šport in da ni bil tekmovalen za vsako ceno. Njegova tragična smrt je že pokazala, kako pomemben je bil za ves svet, ne samo za ZDA. O njegovi zapuščini, ki ni vezana samo na šport, se bomo pogovarjali še dolga leta."

Vseeno pa Coelho bralcem pušča malce upanja. Nekega dne bo morda, tako pravi "zapisal vse, kar sem se naučil od Kobeja, in to, kako velik človek je bil. Ampak to ne bo otroška knjiga."