Cirilu Zlobcu se letos dogajajo lepe stvari ... Foto: RTV SLO
Cirilu Zlobcu se letos dogajajo lepe stvari ... Foto: RTV SLO
Naslovnica Zlobčeve najnovejše zbirke Dvom, upanje, ljubezen. Foto: RTV Slo

Tako kot Veronikino nagrado bodo tudi zlatnik podeljevali vsako leto, merilo pri izbiri nagrajenca pa bo predvsem njegovo življenjsko delo, zato bodo novi lastniki zlatnikov verjetno iz vrst starejše pesniške generacije, so sporočili iz Celja. Obe pesniški nagradi bodo podelili 29. avgusta v Celju. Takrat bo tudi znano, kdo bo letošnji dobitnik Veronikine nagrade, za katero so v konkurenci še Primož Čučnik, Maja Vidmar, Aleš Šteger, Ivo Svetina in Peter Semolič.

Nagrajen za prispevek k književnosti in jeziku
Za Zlobca kot prvega nagrajenca so se podeljevalci odločili zaradi njegovega izjemnega prispevka k slovenski književnosti, še posebej poeziji, in k razvoju slovenskega jezika. Poleg tega je bil tudi prvi predsednik žirije za Veronikino nagrado, ki so jo premierno podelili leta 1997. Med njenimi dobitniki je bil že tudi Zlobec sam, in sicer leta 2000, ko je žirijo prepričal s pesniško zbirko Samo ta dan imam, nagrado pa si je razdelil z Marjanom Strojanom, ki je napisal zbirko Parniki v dežju.

Daj mi utrinek, potem bo že šlo
Dobitnike nagrad bodo počastili na večeru, naslovljenem po verzu iz nominirane zbirke Maje Vidmar - Daj mi utrinek, potem bo že šlo. Vabljeni gostje večera, ki bodo nastopili ob nominirancih in Zlobcu, bodo Matej Krajnc, Aleš Debeljak in avstrijska pesnica Maja Haderlap, ki verze kuje tako v slovenščini kot v nemščini.

Lani je po mnenju celjske žirije zbirko najboljše poezije izdala Erika Vouk, ki jo je zbrala v knjigi z naslovom Opis slike.