Orožje vsakega pesnika ... Foto:
Orožje vsakega pesnika ... Foto:
Ciril Zlobec je 4. julija praznoval 80 let. Foto: RTV SLO
Erika Vouk
Lanska dobitnica Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko. Foto: RTV SLO

Za Veronikino nagrado, ki jo za najboljšo pesniško zbirko leta podeljuje Mestna občina Celje, se potegujejo zbirke poezije Nova okna (Primož Čučnik), Barjanski ognji (Peter Semolič), Lesbos (Ivo Svetina), Knjiga reči (Aleš Šteger) in Prisotnost pesnice (Maja Vidmar).

Nagrado bodo podelili 29. avgusta na celjskem Starem trgu, žirija - sestavljajo jo Irena Novak Popov (predsednica), Peter Kolšek in Marjan Pungartnik - pa je ožji izbor kandidatov sestavila iz širšega izbora skoraj petdesetih pesniških zbirk, na začetku presojanj pa so pred seboj imeli več kot dvesto pesniških zbirk.

Poklon tudi Cirilu Zlobcu
Posebno pozornost pa bodo letos na slovesni podelitvi nagrad namenili pesniku Cirilu Zlobcu, ki je pred kratkim praznoval 80. let, in se poklonili njegovemu velikemu ustvarjalnemu prispevku k slovenski poeziji, literaturi in kulturi nasploh.

Ob podelitvi bodo priredili tudi literarni večer, na katerem bodo poleg nominirancev sodelovali tudi povabljeni pesniki, med katerimi je tudi posebna gostja iz Avstrije Maja Haderlap. Na podelitev Veronikine nagrade vsako leto namreč povabijo tudi pesnike iz držav, ki so del zgodovine celjskih knezov in tako posredno povezani z usodo Veronike Deseniške.

Osem nagrad, devet lavreatov
Veronikina nagrada za najboljšo pesniško zbirko, ki jo bodo avgusta podelili devetič, lavreatu prinaša tudi 800.000 tolarjev in posebno listino mestne občine Celje. Do zdaj so nagrado prejeli Erika Vouk (2004), Milan Dekleva (2003), Miklavž Komel (2002), Milan Jesih (2001), Ciril Zlobec in Marjan Strojan (2000), Josip Osti (1999), Aleš Šteger (1998) in Iztok Osojnik (1997).