Kamen so že prenesli v konservatorsko delavnico MGML-ja. Foto: Matjaž Bizjak/MGML
Kamen so že prenesli v konservatorsko delavnico MGML-ja. Foto: Matjaž Bizjak/MGML
false
Del nagrobnika z napisom caryssimi, kar pomeni najdražji. Foto: Matjaž Bizjak/MGML
false
Čez kamen je vsak dan zapeljalo na desetin vozil. Foto: Matjaž Bizjak/MGML
Rimski nagrobnik blizu Tivolija

"Dobili smo obvestilo od enega od meščanov, da je na parkirišču blizu Tivolija zasledil zanimiv kamen z zanimivim napisom, zraven pa je priložil fotografijo kamna," začenja svojo pripoved Bernarda Županek, kustosinja za antiko v Mestnem muzeju Ljubljana. Kot pojasnjuje, je bil kamen že na fotografiji videti rimski, kar se je potrdilo tudi naslednji dan, ko je z omenjenim "najditeljem" obiskala parkirišče in si od blizu ogledala kamen. "Takoj v sredo smo izvedli izkop tega kamna. Kamen je bil namreč neposredno na vhodu na parkirišče, tako da je dejansko vsak avto, ki je zapeljal na parkirišče, zapeljal čezenj," je za MMC dejala nad odkritjem vidno navdušena kustosinja. "To je bilo res neverjetna izkušnja, to se mi še nikoli ni zgodilo."

S kolegom sta kamen prenesla v konservatorsko delavnico muzeja. Podroben pregled je razkril, da je na njem precej malte. "Domnevam, da je bil to najprej seveda nagrobnik na emonskem pokopališču, pozneje pa so ga, ko so gradili hišo, uporabili kot gradbeni kamen, zato je na njem še vedno najti malto." Omenjeno hišo so pozneje porušili, na njenem mestu pa je od tedaj parkirišče.

Kakšen je nadaljnji postopek?
S kamna bodo zdaj najprej odstranili malto, da bo bolje viden napis oz. del njega. Ohranjen je namreč samo del nagrobnika in torej samo del napisa. "Kolegica, ki se ukvarja z epigrafiko, vedo o antičnih napisih, bo potem proučila, kaj natančno piše. Kar za zdaj vidimo, je beseda caryssimi, kar pomeni najdražji, najdražjemu. Ne vemo sicer, komu je namenjen napis, ali očetu, sinu, materi, nekomu. Ta, ki to posveča, je mogoče Secundus. To so samo domneve. Več bo jasno po nekaj dnevih študija, ko bo primerjala napise."

Na vprašanje, ali bodo nadaljevali pregled parkirišča v upanju, da najdejo še kakšen del nagrobnika, kustosinja odgovarja nikalno. "Ni videti, da bi bil kamen v zadnjem času prelomljen, da bi lahko domnevali, da je v bližini še kakšen del. Pregledala sva celo parkirišče in nisva našla ničesar. Mogoče je, da je bil pri gradnji uporabljen samo ta košček. Za zdaj ne bomo šli v kak večji poseg. Je pa zanimivo za meščane, da malo bolj pogledajo po zemlji, ki pod našimi nogami skriva še marsikaj. Nekatere stvari so tik pod površino."

Kamen oz. odlomek nagrobnika bo del depoja Mestnega muzeja, je povedala kustosinja in dodala, da se pogovarjajo o možnosti začasne razstave.

Rimski nagrobnik blizu Tivolija