Teden slovenske drame tradicionalno prirejajo v Prešernovem gledališču Kranj. Foto: BoBo
Teden slovenske drame tradicionalno prirejajo v Prešernovem gledališču Kranj. Foto: BoBo

Nominirana so bila še dramska besedila Izkoristi in zavrzi me Ize Strehar, Rabljena roba Simone Semenič, Sedem dni Katarine Morano in Žige Divjaka ter Vse OK Simone Hamer.

Nagrado vse od leta 1979 podelijo v okviru Tedna slovenske drame, katerega organizator je Prešernovo gledališče v Kranju.

Žirija v sestavi Matej Bogataj (predsednik), Srečko Fišer in Amelia Kraigher je nominirance za nagrado Slavka Gruma izbrala med 37 besedili. Na njen naslov je prispelo tudi 16 besedil v kategoriji za mladega dramatika.

V distopičnem svetu hipersupermegamaksimarketa
Žirija je v utemeljitvi zapisala, da v nagrajenem besedilu štiri nevidne delavke, skladiščnice v distopičnem svetu hipersupermegamaksimarketa, skrite pred očmi kupcev in javnosti, prelagajo živilske artikle iz velikih in manjših škatel na poličnike, lepijo deklaracije na uvoženo robo, prekladajo polno in prazno embalažo gor in dol pa spet nazaj v enolično neskončnost.

Njihov svet je zaprta škatla. Skladišče je zaprta škatla, v kateri je neznansko število manjših škatel z najrazličnejšimi rečmi z vseh koncev sveta, ki si jih same ne bodo mogle nikoli privoščiti.

.

Njihov svet je zaprta škatla. Skladišče je zaprta škatla, v kateri je neznansko število manjših škatel z najrazličnejšimi rečmi z vseh koncev sveta, ki si jih same ne bodo mogle nikoli privoščiti. Vsaka ima svoje želje, talente, prepričanja, hotenja, zgodbe, sanjarjenja o boljšem življenju in spremembah. Medsebojne naklonjenosti, mala zavezništva in drobni prepiri so tisto, kar edino še osmišlja njihovo eksistenco, njihovemu delu pa daje nekakšen smisel. Skladiščnice v enoličnem delu najdejo svoje drobne sreče, male spodbude in mala veselja.

Utečeno kolesje dela, komunikacije in odnosov med štirimi delavkami prekinjajo motnje. Med njimi so nenapovedani prihodi poslovodje Grbe, ki grozi z odpuščanji; izgubljeni kupec, ki ne najde izhoda iz trgovine in si želi kupiti nekaj, kar ni naprodaj; skladiščnik Bigi, ki dostavlja novo robo in se mu nadvse mudi; vzvišeni regijski direktor, ki svojih delavk še pogleda ne; in novinar nekakšnega TV tednika, ki se želi pravičniško naslajati nad zgodbami brezpravnih, nevidnih delavk sveta.

"Skratka, socialna drama. Samo da je v resnici smešna kot komedija, mogoče celo farsa, ki je v bistvu žalostna. Realistična v slogu, gibka v jeziku in obenem absurdna v maniri. Drama iz našega okolja in časa, obenem pa distopija, ki nam s krožno dramaturgijo dopušča le malo upanja na spremembo in odrešitev," je še zapisala žirija.

Sorodna novica Grumova nagrada v roke Nejca Gazvode, Šeligova predstavi še ni naslova

Nagrade bodo podelili, ko bodo razmere dopuščale
Nagrado Slavka Gruma, prav tako kot ostale nagrade tedna slovenske drame, to so nagrada za mladega dramatika, Šeligova nagrada za najboljšo predstavo festivala, nagrada občinstva ter tri nove nagrade – nagrado za igralca in igralko ter nagrado po presoji žirije – bodo podelili na zaključni slovesnosti 50. Tedna slovenske drame. Odločitev o terminu izvedbe festivala bodo sprejeli takoj, ko bodo to dopuščale razmere, so sporočili organizatorji.

Lani je Grumovo nagrado prejel Nejc Gazvoda za dramsko besedilo Tih vdih, leto prej pa Vinko Möderndorfer za besedilo Romeo in Julija sta bila begunca.

Letošnja Grumova nagrajenka Tjaša Mislej