Samo največje egipčanske piramide so višje od ziguratov Bližnjega vzhoda. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay
Samo največje egipčanske piramide so višje od ziguratov Bližnjega vzhoda. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay
false
Iraške sile so Nimrud južno od Mosula osvobodile 13. novembra. Foto: Reuters

Iraške varnostne sile, ki so Nimrud - kakšnih 30 kilometrov južno od Mosula - pred dnevi osvobodile iz rok t. i. Islamske države, so naletele na opustošenje, saj so ob prihodu opazili, da je okoli 2.900 let stara antična asirska struktura v obliki stopničaste piramide ali zigurat popolnoma uničen, je poročal portal The Art Newspaper. Zigurati so bili del tempeljskega kompleksa, posvečeni različnim antičnim bogovom, v njih pa so prebivali svečeniki.

"Očitno je, da je bil zigurat pri Nimrudu porušen in z buldožerji potisnjen v antično strugo reke Tigris," je pojasnil John Curtis, predsednik britanskega inštituta za iraške študije. Novice o početju t. i. Islamske države je sicer prejel že septembra, zdaj pa so popolno uničenje antičnega svetišča potrdili tudi s satelitskimi fotografijami.

"Eden najhujših udarcev kulturni dediščini"
Iraške vladne sile zdaj nadzirajo območje, medtem ko dokazov, da bi vojaške operacije dodatno poškodovale arheološko dediščino, ni. Prednostna naloga arheologov je zdaj hitro zavarovanje območja, da bi se preprečilo ropanje predmetov. Pri oceni škode bo potrebna pomoč mednarodne skupnosti in Unesca. Najtežja naloga bo urejanje ruševin in odločanje o tem, kaj bi bilo vredno rekonstruirati, je še navedel Curtis, ki je prepričan, da gre za enega najhujših udarcev islamskih skrajnežev iraški kulturni dediščini.

Zigurat nekdanje asirske prestolnice Kalah je bil umetno narejena stopničasta vzpetina stožčaste oblike, ki jo je dal zgraditi asirski kralj Ašurnasirpal II. (883-859 pr. Kr.). Tempelj, ki je bil obzidan z opekami iz blata, je v modernih časih segal kar 50 metrov v višino, čeprav je bil najverjetneje, ko je bil zgrajen, še mnogo višji, in sicer morda tudi dvakrat toliko. Mesto naj bi imelo v tem času okoli 100 tisoč prebivalcev.

Na začetku aprila leta 2015 je t. i. Islamska država uničila tudi bližnjo severozahodno palačo kralja Ašurnasirpala II., ko so se čudovitih starodavnih skulptur lotili kar z macolami in vrtalniki, nato pa so vse skupaj razstrelili.