Drevo razkriva tragično zgodbo družine, ki je zaradi grožnje krvnega maščevanja varna le v zavetju doma. Foto:
Drevo razkriva tragično zgodbo družine, ki je zaradi grožnje krvnega maščevanja varna le v zavetju doma. Foto:
Prvenec režiserke in soscenaristke Sonje Prosenc bo v Sloveniji najprej na ogled na 17. festivalu slovenskega filma. Foto: Filmski festival Karlovi Vari

najpomembnejšega srednjeevropskega filmskega festivala, so premierno predvajali film Drevo režiserke Sonje Prosenc.

Režiserka in scenaristka svoj celovečerni prvenec predstavlja v tekmovalnem programu East of the West (Vzhodno od Zahoda). Zgodba filma sledi materi in dvema otrokoma, Aleku in Veliju, ki so zaradi grožnje krvnega maščevanja varni le za zidovi svoje hiše oziroma dvorišča. A tudi to ne more otrokom preprečiti sanjanja in želje po svobodi.

"Ena zgodba, tri perspektive. V treh poglavjih režiserka postopoma zgradi svojo pripoved in razgrinja tragično situacijo, v kateri se je zaradi nesreče znašla družina. Nelinearna pripoved gledalca pušča v napetosti, ki jo še povečujejo klavstrofobični posnetki," je kratek opis filma, kot so ga pripravili na festivalu.

"Ideja za ta film se mi je porodila iz zgodb, ki sem jih slišala in prebrala med raziskovanjem za projekt z nekega drugega področja. To so bile zgodbe o otrocih, ki zaradi maščevanja, ki grozi njihovi družini, odraščajo ujeti za zidovi svojega lastnega doma. S koscenaristom in direktorjem fotografije Mitjem Ličnom sva vzela ta moment in okoli njega zgradila svoj fiktiven svet, ki sicer ne poskuša posnemati realnosti, a nosi realna občutja ujetosti in tesnobe," je za današnji Dnevnik povedala režiserka, ki je sicer diplomirana novinarka in kulturologinja.

V Sloveniji bomo Drevo, v katerem v glavnih vlogah nastopajo Jernej Kogovšek, Katarina Stegnar in Lukas Rosas, lahko videli na 17. festivalu slovenskega filma v Portorožu. Film je produkcijska hiša Monoo posnela v sodelovanju s TV Slovenija, Starogaro in Nuframe, projekt pa je podprl tudi Slovenski filmski center.

Na ogled več kot 200 filmov
Poleg filma Prosenčeve bodo v Karlovih Varih gledalci videli tudi film Roka Bička Razredni sovražnik, Slovenija pa je zastopana tudi v srbsko-črnogorsko-slovenski koprodukciji filma Barbari.
Na festivalu, ki se bo sklenil 12. julija s podelitvijo nagrad, bo skupno predvajanih več kot 200 filmov. Znano je že, da bosta kristalna globusa za prispevek k filmografiji letos prejela igralec Mel Gibson in režiser William Friedkin.