Obiskovalci Tate Moderna si lahko znova ogledajo Rothkovo delo. Foto: Reuters
Obiskovalci Tate Moderna si lahko znova ogledajo Rothkovo delo. Foto: Reuters

Rothkovo delo Črna na kostanjevi je bilo poškodovano oktobra 2012, ko je poljski umetnik Vladimir Umanets v spodnji kot načečkal besede "Vladimir Umanets'12, A Potential Piece of Yellowism." Skrunjenje slike je priznal, a trdil, da je bil njegov grafit na Rothkovi sliki "kreativno dejanje za promocijo njegovega umetniškega gibanja, rumenizma (yellowism)."

Decembra 2012 ga je sodišče obsodilo na dve leti zapora. Umanets se je opravičil za svoje dejanje. "Za svoje dejanje se Britancem opravičujem. Recimo, da sem hotel spremeniti svet umetnosti ... Toda to sem skušal storiti na zelo, zelo napačen način," je v videoposnetku za Reuters dejal skesani umetnik, ki je v zaporu preživel leto in pol.

Restavratorji so opravili izjemno delo
Restavratorji so se znašli pred izjemno zahtevno nalogo. Kot so dejali, je Rothkova dela zaradi njihove kompleksnosti izdelave izjemno težko restavrirati. Rothkova dela sestavljajo številne plasti olja, barvil, smole, lepila in jajc.

Ekipa treh restavratorjev in znanstvenikov je devet mesecev raziskovala in preizkušala okoli 80 topil, potem je nadaljnjih šest mesecev odstranjevala črnilo, še tri mesece pa je restavrirala zgornjo plast slike. "Nikoli prej ni še nihče uporabil črnila za poškodovanje slike in vsi vemo, kako občutljivo je površje slike," je dejala vodja restavratorjev Patricia Smithen. "Upamo, da bo delo, ki smo ga opravili na tej sliki, prispevalo k vlogi in pomenu restavratorstva v prihodnje."

Ni znano, koliko je stala obnova slike
Direktor galerije Nicholas Serota je ob ponovnem "odkritju" slike dejal, da je projekt obnove daleč presegel pričakovanja in napovedi, saj se s tako poškodbo restavratorji niso srečali še nikoli prej. Koliko je stala restavracija slike, ni znano, je pa na sojenju poljskemu umetniku tožilec dejal, da bi lahko stala 320.000 dolarjev. "Ne vem, koliko je vredna slika, in nikoli je ne bomo prodali," je na vprašanje, ali je poškodba slike vplivala na njeno ceno, dejal Serota.

Londonska galerija Rothku, ki velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja, posveča sobo, v kateri je na ogled njegov Seagram Murals, ki s temno rjavo, rdečo in črno barvo predstavljajo precejšen odmik od njegovih prejšnjih del, v katerih so prevladovale svetle, intenzivne barve. Po vandalskem napadu na Rothkovo sliko so v galeriji močno poostrili nadzor.

Naslikana dela je Rothko odkupil
Rothko je delo, ki ga je leta 1958 naslikal za restavracijo Four Seasons in za katero je dražbena hiša Sotheby ocenila, da je vredno pet milijonov funtov, leta 1970 poklonil galeriji Tate. Rothko je namreč za bogate naročnike naslikal okoli trideset platen, ki naj bi visela v omenjeni petični restavraciji manhattanskega Seagram Buildinga, a jih je pozneje zahteval nazaj in vrnil visok honorar, primerljiv današnjemu milijonu ameriških dolarjev, saj je verjel, da njegove slike v dragi restavraciji nasprotujejo njegovemu moralnemu in ustvarjalnemu etosu.