Kar je ostalo za nekdanjim nacističnim taboriščem smrti, si na letni ravni ogleda več kot dva milijona obiskovalcev. Foto: EPA
Kar je ostalo za nekdanjim nacističnim taboriščem smrti, si na letni ravni ogleda več kot dva milijona obiskovalcev. Foto: EPA

V virtualni muzej Auschwitz lahko vstopite prek te povezave.

Ta storitev nekdanjega taborišča nacistične Nemčije Auschwitz-Birkenau na jugu Poljske je sicer na voljo že nekaj let, prek nje pa se torej je mogoče seznaniti s taboriščema Auschwitz I in Auschwitz-Birkenau II. Poleg teh dveh taborišč je mogoče virtualno obiskati tudi peron, kjer so se ustavili vlaki s taboriščniki (nem. Judenrampe). Kot poroča poljska tiskovna agencija PAP, so imeli v preteklem mesecu kar 50.000 obiskov.

V taborišču so nastajale tudi umetnine
Virtualno vodenje je dostopno v poljskem in angleškem jeziku, 360-stopinjske panorame pa prikažejo območje koncentracijskega taborišča in ohranjene stavbe. Dodane so razlage, pričevanja preživelih ter dokumentarno in fotografsko gradivo. Predstavljena so tudi umetniška dela, ki so jih ustvarili taboriščniki, in drugi predmeti, ki se navezujejo na zgodovino koncentracijskega taborišča.

Sorodna novica Udeleženci spominske slovesnosti v Auschwitzu: Nikoli več takih grozot

V virtualnem muzeju si je mogoče ogledati nekatere dele, ki obiskovalcem v živo niso dostopni. Med njimi so denimo stražni stolpi, blok 10, kjer so opravljali eksperimente na področju sterilizacije, in celice pod blokom 11.

Nikoli več!
Koncentracijsko taborišče v Auschwitzu so odprli leta 1940, sestavljalo pa ga je glavno taborišče in 40 podenot, v katerih so nacisti ubili več kot 1,1 milijona ljudi, predvsem Judov, Poljakov, Romov in sovjetskih vojakov. Osvobodila ga je sovjetska vojska 27. januarja 1945. Dve leti kasneje so taborišče razglasili za spomenik nacionalnega pomena.