Foto:
Foto:
Nabucco namiguje tudi na dogajanje v Italiji v času, ko je delo nastalo.

V zgodbi o asirskem kralju Nabuccu so se v alternaciji v glavnih vlogah predstavili Ivan Ponomarenko, Valentin Enčev, Silvio Zanon (Nabucco) in Ekaterina Melnikova, Nelli Manuilenko, Ljudmila Vehova (Abigaille).

Režiser predstave je Plamen Kartaloff, scena in kostumi pa so delo Borisa Stoynova. Oba umetnika sta mariborskemu občinstvu že znana, saj sta se v lanski sezoni podpisala pod predstavi Candide in Čarobna piščal.

V ostalih vlogah nastopijo Irena Petkova, Svetlana Čursina (Fenena), Miro Solman (Ismaele) Franco De Grandis, Valentin Pivovarov, Alfonz Kodrič (Zaccaria), Stevan Stojanović (veliki Baalov svečenik), Dušan Topolovec (Abdallo) in Zorica Fatur (Ana).

Prvi v nizu velikih
Nabucco velja za prvo uspešnico Giuseppa Verdija, s katero se je začel glasbenikov strm vzpon v sam svetovni vrh. Po poročanjih so ob krstni uprizoritvi opere ovacije trajale celih deset minut. Nabucco je bila sicer Verdijeva tretja opera, sam umetnik pa je večkrat zatrdil, da se je z njo njegova operna kariera dejansko začela.

Komentar aktualnega dogajanja
Nabucco je prva Verdijeva opera, v kateri skladatelj pod krinko zgodovinskega dogajanja obravnava aktualno problematiko. Italijani so tedaj v težnji Izraelcev po svobodi prepoznali lastno prizadevanje za zedinjenje Italije in zborovski napev iz 3. dela (Va pensiero) izbrali za neuradno himno patriotističnega gibanja.

Nabucco je portret usode naroda. Pripoveduje o zasužnjenju Judov in opisuje trnovo pot, ki jo mora asirski kralj prehoditi, da spozna svojo zmoto. Življenjske zgodbe posameznikov se stapljajo v ep, razpet med zgodovinsko vsebino in namigi na sodobno politično dogajanje v tedanji Italiji.