Kikí. Muza. Model. Umetnica. Uspešna slikarka. Pevka. Igralka. Ženska tisočerih podob. Foto: Osebni arhiv
Kikí. Muza. Model. Umetnica. Uspešna slikarka. Pevka. Igralka. Ženska tisočerih podob. Foto: Osebni arhiv
Janja Majzelj
Koncept in režijo predstave podpisuje Nataša Berce, soustvarila pa jo je z Janjo Majzelj, ki upodablja Kiki. Foto: Lars Sekulić Berce

Uvodne besede je zapisala igralka Janja Majzelj (1901–1953), ki v predstavi Kiki upodablja francoski model, pevko, igralko, memoaristko in slikarko Kiki de Montparnasse. Projekt Kiki, ki bo drevi doživel premiero, je zastavljen na podlagi njenega življenja in knjig Johna Stuarta Milla, britanskega filozofa z začetka 19. stoletja. Koncept in režijo predstave podpisuje Nataša Berce, soustvarila pa jo je z Janjo Majzelj.

Pronicljiva ironija Johna Stuarta Milla
Projekt izhaja iz avtobiografije Kiki de Montparnasse ter iz Millovih knjig O svobodi in Podrejenost žensk. Mill v njih razmišlja zelo sodobno, s pronicljivo ironijo. Za ženske vztraja, da morajo imeti enakovreden položaj v družbi in odkrito obsodi patriarhalni princip.

Iz osebne zgodbe Kiki de Montparnasse pa se izrisuje pozicija občutljive svobodomiselne ženske, ki je na začetku 20. stoletja živela po svojih pravilih in je svojo seksualno osvobojenost, neodvisnost in goloto razumela kot nekaj samoumevnega in neškodljivega za svojo okolico. Prav to si želimo vsi: imeti avtonomno pozicijo, z zavedanjem, da kar je za nekoga svoboda, je za drugega lahko nesvoboda ali zatiranje. S svojim telesom in svojo lastnino lahko torej delaš, kar želiš, pod pogojem, da s tem ne kršiš svobode drugih, so zapisali ustvarjalci predstave.

Ko se izza lopatic razvijejo krila
In kot je še zapisala Janja Majzelj: "Zdaj smo državljani sveta nekako zdresirani in skorajda ni več bojazni, da bi stvari tako zelo 'ušle iz rok'. Čeprav ... vsake toliko se vseeno najde priložnost, da se izza lopatic izvijejo krila. Samo spomniti se je treba, da znaš leteti. Ko v sanjah poletim, vedno ob tem komentiram – evo, sem vedela, da znam."

Dramaturg in producent predstave je Sandi Jesenik, scenografka Adriana Furlan, oblikovanje luči ima na skrbi Aljaž Zaletel. Predstava je produkcija društva VLU, nastala je v koprodukciji z galerijo Škuc. Partner pri projektu je Slovenski gledališki inštitut.

Premiera predstave Kiki bo drevi ob 20. uri v galeriji Škuc, ponovitve bodo v sredo ob 19. in 21. uri ter v četrtek ob 20. uri.