Festival v Avignonu je leta 1947 ustanovil igralec in režiser Jean Vilar. Foto: EPA
Festival v Avignonu je leta 1947 ustanovil igralec in režiser Jean Vilar. Foto: EPA

Pri uprizoritvi zgodbe o družini Essenbeck v času vzpona nacizma v Nemčiji se je bolj kot na film opiral na scenarij. Med gosti festivala, ki bo potekal do 24. julija, je tudi Litovsko narodno gledališče, ki v Avignon prihaja s predstavo Heldenpltz avstrijskega pisatelja Thomasa Bernharda v režiji Poljaka Krystiana Lupe. Predvajali bodo film izraelskega režiserja Amosa Gitaia Zadnji dnevi Jicaka Rabina. Gre za zgodbo o umoru izraelskega premierja, ki je leta 1993 v Oslu podpisal znameniti, a propadli mirovni sporazum z Jaserjem Arafatom.

Dvajset let pozneje je Gitai na podlagi obsežne raziskave naredil rekonstrukcijo dogodka. Zgodovina festivala sega v leto 1947, ki ga je ustanovil igralec in režiser Jean Vilar, od tedaj se je razvil v enega največjih gledaliških festivalov na svetu.

Festival vsako leto ponudi od 35 do 50 gledaliških in plesnih predstav, tako francoskih kot iz tujine, udeleži pa se jih med 140.000 in 190.000 obiskovalcev. Lani je bil festival zaradi zmanjšanja proračuna za dva dneva krajši. Leto pred tem pa so morali zaradi stavke francoskih delavcev v kulturi odpovedati več predstav.