Foto:
Foto:
Plakat za predstavo Cafe Amoral

Dan pred premiero se je namreč v ptujskem gledališču zgodila nesreča - med vajo zrušil del notranjega zidu nad inspicentsko kabino - zato so ustvarjalci odpovedali predpremiero ter prestavili kraj in uro premiere.

Vrtiljak ljubezni in spolnosti
Predstava Cafe Amoral je nastala po motivih igre Rajanje Arthurja Schnitzlerja. Delo je režiral Rene Maurin, dramaturg predstave je Rok Vilčnik. Igrajo Alenka Tetičkovič, Valter Dragan, Jure Ivanušič, Miha Arh, Minca Lorenci, Vida Breže in Simon Puhar.

Igra Rajanje je bila v času nastanka (1896-97) provokativna drama. Schnitzler je pisal o blišču lahkoživega življenja, ki se omamlja z lastno plitkostjo. V igri Cafe Amoral se deset oseb prepusti vrtiljaku ljubezni in spolnosti. Ozračje je nabito z erotiko, cilj delovanja vseh oseb je spolni akt. Ljudje spijo drug z drugim, ne da bi se poznali, njihovi odnosi pa temeljijo na lažeh in prevarah.

Praznina za kuliso erotike, obscenosti in škandala
Avstrijski pisatelj, dramatik in zdravnik Arthur Schnitzler je pisal o vsakdanjih trenutkih, ki ostajajo zgolj trenutki, ne da bi prešli v zavedanje o preteklosti ali prihodnosti. Pisal je o bolečinah in krivicah, ljubezni in smrti, dveh temeljnih postajah na večno istem potovanju.

Kot so zapisali organizatorji, bistvo Rajanja ni v njegovem površinskem prikazu, erotiki, obscenosti in škandalu. Njegova navidezna površinskost je le sredstvo, s katerim je prikazana globlja, bolj tragična in usodnejša dimenzija, ki govori o praznosti medčloveških odnosov in pomanjkanju prave vsebine.

Sanacija prihaja prepozno
V ptujskem gledališču pripisujejo nesrečo dotrajanosti matične gledališke stavbe. Delna obnova Mestnega gledališča Ptuj, ko naj bi na zgradbi gledališča opravili najnujnejše posege - ti so pereč problem že vrsto let - naj bi se sicer začela že letos, kar pa bo vsemu sodeč prepozno.