Kot Tunjuš, poglavar Hunov, bo nastopil Matjaž Matej Kastelic. Foto: Ines Zgonc (Pod svobodnim soncem na FB)
Kot Tunjuš, poglavar Hunov, bo nastopil Matjaž Matej Kastelic. Foto: Ines Zgonc (Pod svobodnim soncem na FB)
Irena Yebuah Tiran
Največja zvezda novega projekta je gotovo vsestranska mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran. Foto: Slovensko komorno glasbeno gledališče

Vokalna akademija, ki deluje v sklopu novomeškega Konservatorija za glasbo Jurija Slatkonje, bo v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine drevi ob 19.00 krstno uprizorila komorno opero, nastalo po Finžgarjevem romanu Pod svobodnim soncem. Skladatelj in libretist opere v dveh dejanjih je diplomant tega konservatorija Tom Kobe.

Sprehod po slovenski epiki
Ravnatelj konservatorija in vodja projekta Aleš Makovac je povedal, da bodo po lanski uspešni uprizoritvi Kobetove prve opere Krst pri Savici njegovo novo operno delo tako kot v prvem primeru krstno izvedli le v komorni obliki, celotni ansambel pa šteje 30 nastopajočih.

V dveurni operi bo nastopilo deset solistov, nekateri med njimi so tudi mednarodno uveljavljeni. Pripravljajo tudi dve decembrski ponovitvi, hkrati pa v okviru izmenjave kulturnih programov računajo še na gostovanja po drugih slovenskih kulturnih centrih.

Preplet vplivov in slogov
Sicer gre za modernistično opero za soliste, komorni orkester in zbor, slogovno pa za sodobno delo, prežeto z motivi pozne romantike, ljudske glasbe in koralnih melodij. Projekt jih je stal približno 30.000 evrov, podprli pa so ga različni pokrovitelji in donatorji, je še povedal Makovac.

Po besedah umetniške vodje solistov, mezzosopranistke Irene Yebuah Tiran, ki bo v operi nastopila v vlogi bizantinske cesarice Teodore, so med solisti še sopranistka Katja Konvalinka, tenorist Klemen Torkar, baritonist Rok Bavčar, mezzosopranistka Barbara Sorč, prvak Zagrebškega narodnega gledališča, baritonist Siniša Hapač in italijanski tenorist Domingo Stasi. Režirala je Eva Hribernik, ki je operno režijo doštudirala v Veroni.

Skladatelj z diplomo Medicinske fakultete
Tom Kobe se je rodil v Novem mestu leta 1988. Po tehniški gimnaziji v novomeškem Srednješolskem centru je na ljubljanski Medicinski fakulteti predlani diplomiral iz dentalne medicine. Vzporedno se je šolal na Konservatoriju za glasbo Jurija Slatkonje v Novem mestu, kjer je končal srednješolsko stopnjo glasbenega stavka in višjo stopnjo solopetja. Opera Pod svobodnim soncem, za katero je napisal tudi libreto, je njegovo drugo tovrstno delo.