Klasična tragedija bo dobila sodobno rock podobo. Foto: EPA
Klasična tragedija bo dobila sodobno rock podobo. Foto: EPA
Helena Blagne
Prvič bo na gledališki oder stopila Helena Blagne. Foto: RTVSLO
Tinkara Kovač
Med 30 nastopajočimi bo tudi Tinkara Kovač. Foto: RTV SLO

Projekt pripravljata SNG Nova Gorica in Slovensko stalno gledališče Trst, režijo rockopere, s katero želijo s sodobnim razumevanjem ljudem približala klasično grško tragedijo, pa bo prevzel Vito Taufer. Direktor SNG Nova Gorica Sergij Peljhan je predstavo označil za enega največjih projektov v zgodovini slovenskega gledališča, ki hkrati uresničuje zamisli o skupnem kulturnem prostoru ob slovensko-italijanski meji.

S Heleno Blagne in Tinkaro Kovač
Med 30 nastopajočimi, ki bodo 20. oktobra v Trstu prvič skušali poustvariti dramo Bakhantke, bo mogoče prisluhniti tudi pevkama Heleni Blagne ter flavtistki in vokalistki Tinkara Kovač. Poleg obeh glasbenic, ki se bosta na gledaliških odrih predstavili prvič, bodo v predstavi nastopile še mezzosporanistka Andreja Brlec in tolkalistka Leticia Slapnik Yebuah. Za glasbeno podlago pa je poskrbel Saša Lošić.

Sodobna podoba Dionizovega kulta
V drami Bakhantke je grški dramatik ovekovečil zgodbo o pogubi, ki se ob prihodu boga Dioniza, v vlogi katerega se bo predstavil Primož Forte, zgrne nad tebanske smrtnike. Antična zgodba je prenesena v sodobno različico, kjer se dramski konflikti prepletajo z glasbo in s plesom, zelo realistično in obenem pretresljivo izražena religiozna občutja pa se tako sprevračajo v strastno ekstazo, pijano čaščenje in norost, ki je značilna za Dionizov orgiastični kult.

Rockopero čakajo veliki načrti
Po premierni uprizoritvi se bo predstava iz Trsta preselila še v Novo Gorico in tako poskrbela za vrh prihodnje gledališke sezone SNG Nova Gorica. S predstavo se bodo poskušali uvrstiti na drugi festival Nove evropske teatrske akcije v Sankt Peterburg junija prihodnje leto, predstaviti pa se nameravajo tudi v italijanskih gledališčih. Skupna predstava SNG Nova Gorica in SSG Trst je nastala na pobudo ministra za kulturo Vaska Simonitija, ministrstvo pa je predstavi zagotovilo dodatnih 7,5 milijona tolarjev.