Svinjak je Pasolini najprej napisal za gledališki oder, nato pa ga je presenel še na veliko platno. Foto: Agnese Divo
Svinjak je Pasolini najprej napisal za gledališki oder, nato pa ga je presenel še na veliko platno. Foto: Agnese Divo
V Svinjaku avtor biča (malo)meščanstvo. Foto: Agnese Divo
Pier Paolo Pasolini
Pasolini se je rodil leta 1922, umrl pa leta 1975, ko so ga večkrat povozili z njegovim lastnim avtomobilom. Foto: EPA
Premiera Svinjaka v SSG Trst

Obiskovalci Slovenskega stalnega gledališča v Trstu so lahko premierno spoznali delo, ki je živelo tudi na filmskem platnu. Svinjak je politična drama ali drama politike, v kateri avtor predstavlja krut in neizprosen prerez malomeščanske neokapitalistične družbe.

V čas po študentskih nemirih so se pod vodstvom režiserja Ivice Buljana preselili Primož Forte in Lara Komar v glavnih vlogah, drugi igralci - med katerimi so ob članih umetniškega jedra SSG-ja gosta Robert Waltl, Jose, člani igralske akademije gledališča La Contrada, gledališke šole Studio Art, člani mladinskega zbora Trst in gostujoči pevci - in sopotniki: scenografoma Anuscom Castiglionijem in Giulio Bonaldi, kostumografinjo Ano Savič Gecan, koreografinjo Tanjo Zgonc in avtorjem glasbe Mitjem Vrhovnikom Smrekarjem.

Glavni pomen je treba dati besedi
Svinjak je Pasolini ustvaril v času, ko je bil pripadnik protinaturalističnega gledališča Besede, ki sloni na pomenu izrečene besede, idej in kritične refleksije. Avtor, ki se je začel v gledališču udejstvovati leta 1965, je nasprotoval malomeščanskemu in politično angažiranemu gledališču, ki so ga prepogosto določale konformistične poteze. Svoja prepričanja je zapisal v Manifestu za novo gledališče, po katerem je napisal tudi Svinjak.

Bičar komunizma in (malo)meščanstva
Pesnik, pisatelj, dramatik, filmski režiser, predvsem pa mislec je v vseh svojih delih kritično obravnaval meščanski in malomeščanski družbeni sloj ter Komunistično partijo 60. in 70. let, v kateri je po vojni sicer pripadal tudi sam.

Odločitvi za postavitev Svinjaka v Trstu je botrovala obletnica umetnikovega rojstva, od katerega bo 5. marca minilo 85 let. Dnevi Piera Paola Pasolinija so se začeli 28. februarja s projekcijama filmov Svinjak in Salo ali 120 dni Sodome, v sodelovanju z gledališčem Miela, kinom Ariston in kulturnim društvom Il Nodo pa si bodo obiskovalci lahko ogledali še film Uccellacci e Uccelllini, dokumentarec Giuseppa Bertoluccija Pasolini prossimo nostro in izbor videodokumentov pod naslovom Poklon Lauri Betti.

Premiera Svinjaka v SSG Trst