Foto:
Foto:
Sara Baras v predstavi Mariana Pineda

S skupino osmih plesalk in sedmih glasbenikov je v Ljubljano prispela svetovno priznana plesalka in koreografinja flamenka Sara Baras. Mlada španska umetnica in Ballet Flamenco Sara Baras bodo nastopili še jutri ob 20.00. Predstava Sanje/Suenos se odlikuje po liričnosti in virtuoznosti, s čimer plesalke predstavijo različne vrste slogov flamenka, ki izhajajo iz klasičnih oblik. Zlasti elegantno in strastno se plesalke pod Sarinim vodstvom posvetijo odkrivanju ženske vloge v tem tradicionalnem španskem plesu.

Predstava princese flamenka
Na plesno izražanje princese in dedinje flamenka, kot Saro zaneseno imenujejo nekateri kritiki, je najprej vplivala njena mati Conche Baras, ki je v Cadizu imela svojo plesno šolo. Po desetih letih učenja je prejela prvo nagrado na španskem televizijskem programu Gente joven, nato pa je zapustila okrilje materine šole in se podala na profesionalno plesno pot. Pridružila se je skupini Manuela Moraa in se kasneje učila s sodelovanjem z mojstri flamenka, kot so Enrique Morente, Javier Barón, Paco Peña, Merche Esmeralda, El Güito in Antonio Canales.

Že od začetka poudarek na ženskem vidiku
Nato pa je Barasova ustanovila svojo plesno skupino in z zasedbo, s katero gostuje tudi v Ljubljani, na odre prvič stopila leta 1998, ko je odplesala delo Sensaciones. Že v tej predstavi je poudarila ženski vidik plesa, gledalce pa je povabila na potovanje skozi tradicionalne oblike ali palos flamenka brez dramske vsebine. Sanje, ki si jih bodo lahko ogledali tudi obiskovalci v Ljubljani, pa so nastale leta 1999. Velik uspeh je zasedba doživela tudi s predstavo Juana la Loca Vivir por amor. Po premieri na Bienalu flamenka v Sevilli so jo v naslednjih dveh letih ponovili kar 450-krat.

Polna polica nagrad
Poleg navdušenja občinstva in kritikov je Barasova prejela tudi "konkretna" priznanja za svoje delo. Na policah njenega doma tako stojijo med drugim nagradi španskega združenja avtorjev in založnikov Max 2001 in 2002 za najboljšo plesalko, španska plesna nagrada za interpretacijo leta 2003 in zlata medalja Andaluzije 2004.