Razmere v SNG-ju Maribor so nevzdržne, trdijo podpisniki peticije, ki zahtevajo odstop direktorja Roškerja. Foto: RTV SLO
Razmere v SNG-ju Maribor so nevzdržne, trdijo podpisniki peticije, ki zahtevajo odstop direktorja Roškerja. Foto: RTV SLO

Direktor ima zelo na široko odprta vrata za vse umetnike.

Alan Kavčič, Odnosi z jasnostmi SNG Maribor
Iz predstave Intimna komedija

Kot je zapisano v peticiji, ki so jo gledališki delavci predstavili v Ljubljani, naj bi direktor "zavestno kršil" njihove pravice. Menijo, da o tem priča tudi več sodb v delovnopravnih sporih, s katerimi je bilo odločeno v škodo SNG-ja Maribor, ki ga vodi Rošker.

"Ustrahovanje" in negotovost
Podpisniki v peticiji izražajo tudi strah, ker so bili, kot navajajo, od direktorja deležni "različnih oblik ustrahovanja". Sara Trampuž, ki je peticijo predstavila, je še povedala, da podpisniki v razmerah socialne negotovosti ustvarjajo že več kot pet let, da so - čeprav opravljajo enake naloge kot stalno zaposleni - prikrajšani za pravice, ki izhajajo iz rednega delovnega razmerja.

V SNG-ju presenečeni nad peticijo
Alan Kavčič z Odnosov z javnostmi SNG-ja Maribor je za MMC povedal, da vse do danes z zbiranjem podpisov niso bili seznanjeni, o peticiji pa so prvič izvedeli prav od medijev. Vsebine peticije tako ne morejo komentirati, saj peticije doslej niso prejeli in zato njene vsebine ne poznajo. Na vprašanje, kaj meni o očitkih podpisnikov, pa je Kavčič povedal, da jih vse te obtožbe presenečajo, saj "direktor zelo na široko odprta vrata za vse umetnike."

Kaj še očita peticija?
SNG-ju Maribor očitajo, da z njimi najpogosteje sklepa pogodbe za določen čas ali pa celo avtorske in druge pogodbe, ki jih nato brez kakršnih koli jasnih meril podaljša ali pa tudi ne. Merilo naj bi bilo po zagotovilih direktorja predvsem dobro opravljanje dela, vendar so podpisniki prepričani, da so tovrstne odločitve pogojene izključno z osebnimi razlogi.

Podpisi na peticiji so tajni
Trampuževa je pojasnila, da se podpisniki peticije, katerih podpisi so tajni, overjeni pri notarju, ne želijo predstavljati. Na za to posebej sklicani novinarski konferenci na Društvu slovenskih pisateljev novinarji tako niso dobili odgovora, kolikšno je število podpisnikov, kakšna je podrobnejša vsebina domnevnih kršitev, ki naj bi bili povod za oblikovanje peticije, kaj so podpisniki storili, da bi se nesporazumi rešili v sami hiši. Peticija se bo, kot je navedla Trampuževa, podpisovala še do konca novembra.

SNG čaka na peticijo
Na SNG-ju so še povedali, da bodo takoj, ko bo vodstvo prejelo peticijo, o tem obvestilo Svet SNG Maribor, ki je nadzorni organ inštitucije, nato pa sporočilo nadaljnje korake.

A. K. in M. K.

Direktor ima zelo na široko odprta vrata za vse umetnike.

Alan Kavčič, Odnosi z jasnostmi SNG Maribor