Foto: AP
Foto: AP

Velikanski oranžni rezervoar za gorivo raketoplana Endeavour, ki je astronavte v vesolje ponesel na več kot dva ducata misij, je pretekli teden žerjav dvignil na njegovo zadnje potovanje. "Vse je skoraj končano in tam, kjer zdaj vidite ET-94, bo v bistvu tudi stal," je dejal Jeffrey Rudolph, predsednik Kalifornijskega znanstvenega centra.

Navpični del raketoplana, ki ga zdaj že sestavljajo rezervoar za gorivo in dva raketna ojačevalca, je del ambiciozne nove razstave, ki jo gradijo v vesoljskem centru. Endeavour želijo razstaviti pokončno v novem 20-nadstropnem muzeju, ki bo deloval v sklopu Kalifornijskega znanstvenega centra.

Raketoplan Endeavour med premeščanjem v Kalifornijski znanstveni center v Los Angelesu. Foto: EPA
Raketoplan Endeavour med premeščanjem v Kalifornijski znanstveni center v Los Angelesu. Foto: EPA

Prenos rezervoarja iz skladišča v razstavni prostor je bil za delavce resen izziv
Ekipe so v dveh dneh 14 ur premikale rezervoar, ki tehta približno 30 ton in je dolg 47 metrov, iz skladišča do končnega mesta v bližini znanstvenega centra. Rezervoar so morali postavili navpično med dva raketna ojačevalca. Da bi bil rezervoar natančno v središču, kjer bi moral biti, so inženirji za postavitev ET-94 uporabili visokotehnološke laserje. "Videti ta proces je neverjetno," je dejal Rudolph.

Ko bo Endeavour v celoti na mestu, bodo okoli celotnega sklopa postavili odre, da bi zaščitili opremo, saj bodo okoli raketoplana zgradili streho muzeja. Odprtje novega muzeja za javnost bo sicer šele čez nekaj let.

Endeavour je opravil 25 poletov v vesolje, preden je leta 2011 opravil svoj zadnji polet. Med najpomembnejšimi misijami Endeavourja sta bila uspešno popravilo vesoljskega teleskopa Hubble in pomoč pri dokončanju gradnje Mednarodne vesoljske postaje.