Prvi album skupine ima naslov Mlado leto, pripravlja pa se njegova druga izdaja. Foto: KUD France Prešeren
Prvi album skupine ima naslov Mlado leto, pripravlja pa se njegova druga izdaja. Foto: KUD France Prešeren

Drugi album, ki ga je skupina predstavila na koncertu 12. 12., že tretji mesec zaseda lestvice World Music Charts Europe, za katero glasuje 50 didžejev iz vse Evrope. Potem ko je nekaj časa domoval na tretjem mestu, mu decembra pripada osmo. Na letni lestvici, na kateri se seštevajo glasovi vseh nominiranih albumov, pa je Pasja legenda med 1000 nominiranimi albumi na 25. mestu, kar je najvišja uvrstitev albuma slovenskega izvajalca in slovenske založbe od obstoja WMCE.

Ob tem založba DruGod pripravlja drugo izdajo razprodanega prvega albuma skupine Mlado leto, Brina pa se je med tem predstavila na koncertu Womex – World Music Expu v Sevilli in nastopila pri Charlieju Gilettu v oddaji BBC World Service, kjer je v posluh ponudila skladbi Poljanska balada in Nočka. Album se je znašel tudi na spletni strani Charlieja Gilletta, ki ga je v svoji recenziji označil za album meseca novembra, Poljansko balado pa za skladbo leta.

Zasedbo Brina poleg pevke Brine Vogelnik sestavljajo še Jelena Ždrale (violina), Drago Ivanuša (harmonika), Luka Ropret (kitara), Nino de Gleria (bas), Blaž Celarec (bobni, tolkala) in Julij Zornik (zvok).

Brina Vogelnik Saje, ki je nase opozorila že s prvo skupino Šišenska bajka, črpa iz zapuščine domače pesemske in glasbene tradicije. Bogati ljudski zapuščini, ki je je bila deležna tudi v družinskem krogu, pa glasbenica dodaja popolnoma lasten pečat. Leta 2002 ji je to dediščino uspelo pomladiti s skupino String.si, ki je izdala album Graščakinja, za katerega je prejela tudi nagrado zlata ptica.