V tem času bodo objekt statično sanirali, obnovili pročelje in zamenjali stavbno pohištvo. Dokončno bodo uredili tudi nova prostora za razstavno dejavnost.

Foto: Petra Pekovec/Kovaški muzej Kropa
Foto: Petra Pekovec/Kovaški muzej Kropa

Po besedah radovljiškega župana Cirila Globočnika je v letih 2021 in 2022 občina poskrbela za menjavo strehe in obnovo mansarde, po pridobitvi nepovratnih sredstev pa se zdaj prenova več kot 200 let starega objekta nadaljuje.

Projekt obsega statično sanacijo konstrukcije objekta z injektiranjem razpok v zunanjih in notranjih nosilnih zidovih ter vgradnjo protipotresnih sider, obnovo pročelja, zamenjavo stavbnega pohištva in dokončno ureditev dveh novih prostorov za razstavno dejavnost, ki bosta služila posodobitvi programa samega muzeja. V novih razstavnih prostorih sta predvideni novi stalni razstavi o žebljarstvu in nekdanjem življenju v Kropi in Kamni Gorici.
Lani je izvajalec obnovitvenih del, samostojni podjetnik Primož Novak, izvedel pripravljalna dela, glavnina izvedbe investicije pa je načrtovana v pomladanskih mesecih. "Če nam bo vreme služilo, bi utegnila biti obnova do kovaškega šmarna na začetku julija že končana," napoveduje župan.

Vrednost druge faze znaša približno 292.000 evrov, od tega 142.000 evrov prispeva ministrstvo za kulturo, 150.000 evrov pa je zagotovljenih v proračunu Občine Radovljica. Pred tem sta bila v prvi fazi projekta obnovljena streha z mansardnimi prostori ter severovzhodni del prvega in drugega nadstropja stavbe v skupni vrednosti 255.000 evrov, pri čemer je ministrstvo za kulturo zagotovilo 65.000 evrov.

Foto: Petra Pekovec/Kovaški muzej Kropa
Foto: Petra Pekovec/Kovaški muzej Kropa

Celovita obnova Klinarjeve hiše, za katero je občina že pridobila gradbeno dovoljenje, se bo nadaljevala še z umestitvijo dvigala in kotlovnice, zunanjo ureditvijo in posodobitvijo razstave Kovaškega muzeja. Nadaljevanje projekta je sicer odvisno od zagotovitve sredstev, tudi pridobitve nepovratnih sredstev.

Občina Radovljica obnavlja v Kropi tudi kulturno dvorano, v kateri so bili leta 2022 obnovljeni stoli, polkrožni portal in kovana mreža na vhodu v kulturni dom. Dvorana je bila opremljena s scensko tehniko in osvetlitvijo ter videoopremo. Lani se je začela še obnova velike dvorane, vključno z balkonom, zaodrjem in orkestrsko jamo, toplotno izolacijo stropa ter ureditvijo prezračevanja.

Foto: Petra Pekovec/Kovaški muzej Kropa
Foto: Petra Pekovec/Kovaški muzej Kropa

Vrednost naložbe je približno 545.000 evrov, pri čemer ministrstvo za kulturo prispeva 82.000 evrov. Gre za veliko pridobitev, pavi župan, saj je kulturna dvorana v Kropi akustično boljša od Linhartove dvorane v Radovljici, po končani prenovi pa bo lahko gostila še več vrhunskih prireditev.