Portoroška Marina je navtično razstavo gostila 24 let. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Portoroška Marina je navtično razstavo gostila 24 let. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Jurij Korenc se je lansko jesen namreč odločil, da mednarodno uveljavljeno navtično razstavo tudi zaradi novih razvojnih možnosti po 24 letih preseli iz portoroške Marine. S prejšnjim koprskim županom Borisom Popovičem sta že sklenila načelni ustni dogovor. Pripravljen je bil načrt umestitve Internautice na območje koprskega mandrača. Novi župan Aleš Bržan pa se za gostovanje množično obiskane in odmevne prireditve vsaj za letos ni odločil, čeprav jo, kot poudarja, podpira in si želi, da bi navtični sejem nadgradili v sodelovanju z vsemi občinami slovenske Istre. A je to, po besedah Korenca iluzija, saj ni izvedljivo glede na naravo in obliko projekta.

Lokacija Internautice bo tudi tema na eni izmed koordinacij med župani, pojasnjujejo v Kopru. Ker si piranska občina prav tako prizadeva, da bi prireditev ostala pri njih, je najbolje strniti moči in se z organizatorjem dogovoriti, kako naprej, menijo. Vendar prireditev predstavlja velik organizacijski in finančni zalogaj, ki ga občina letos ne more prevzeti, pojasnjujejo na mestni upravi. Razlog je priprava letošnjega proračuna in uresničitev odprtih projektov.

Direktor Internautice Korenc po drugi strani poudarja, da koprska občina z Internautico ne bi imela nobenih posebnih finančnih obveznosti, temveč predvsem neposredne koristi. Ponuditi bi morala zgolj logistično podporo v okvirih, ki so v domeni občine, in opredeliti lokacijo, kjer bi prireditev potekala, kar je županu Bržanu in ožji občinski ekipi na sestanku tudi natančno predstavil. Organizacijske in izvedbene načrte pa ima projekt natančno izdelane in opredeljene.

Pojasnilo občine zato Korenca ne prepriča in po njegovem je mogoče, da so v ozadju tudi drugačni interesi. "Bila je pač izražena skepsa nad tem, da bi občina pri projektu kakovostno sodelovala tako, da bi bil projekt speljan po vsem normativih, tako kot je treba."

Kakor koli, Korenc kljub vsemu še vedno želi, da bi navtični sejem maja odprl vrata na slovenski obali. Pri tem ne izključuje ne Portoroža ne Izole. "Na vsak način bi rad, da projekt živi še naprej in ne sme biti žrtev posameznih interesov, ki pač v naši družbi tako ali drugače krojijo usodo uspešnih ali tudi manj uspešnih stvari."

Časa za odločitev o letošnji lokaciji prireditve ni več veliko, so pa zanimanje za sodelovanje z Internautico izrazili v okoljih, ki morda bolj razumejo tovrstne poslovne priložnosti, kot jih razumemo sami.