Koprska občina nadaljuje postopke za podaljšanje ribiškega pomola. Foto: BoBo
Koprska občina nadaljuje postopke za podaljšanje ribiškega pomola. Foto: BoBo

Podaljšanja pomola ne načrtuje le Luka Koper. Podoben poseg v morje šest let pripravlja tudi občina. Sedanji ribiški pomol bi bil po novem dolg 200 metrov. Vodja Urada za okolje in prostor Georgij Bangiev je svetnikom pojasnil, da je podaljšanje potrebno za zaščito semedelskega zaliva pred vetrovi in valovi, sprejetje prostorskega načrta pa da je le prvi korak.

"V tem primeru gre samo za določitev območja, kjer je možno postaviti neki objekt v morje kot valobran. Kakšna oblika bo, o tem se bomo odločili postopoma, vse je stvar predhodne dokumentacije in proučitve, h kateri se bo pristopilo v nadaljnjem obdobju."

Nekateri občinski svetniki so izrazili pomisleke. Maja Tašner Vatovec, ki je opozorila, da je treba z morjem ravnati skrajno previdno, meni, da gre za urbanistični kič. Razlogi – varovanje zaliva pred močnimi vetrovi in valovanjem da so za lase privlečeni. Bangiev trdi, da so pridobili soglasja vseh – tudi Ministrstva za okolje in prostor.

"Deležniki, ki so bili vključeni v sprejem prostorskega akta, so podali svoja pozitivna soglasja. Celovita presoja bo vplivala na okolje in vse, kar je bilo narejeno, je bilo večkrat presojeno. In zagotovo ne bi bilo sprejeto nekaj, kar ni sprejemljivo za okolje," je še zatrdil Bangiev.

Za poseg bo morala občina pridobiti gradbeno dovoljenje, denarja za uresničitev še nima.