"Trg je stabilen, tako da ni mogoče reči, kaj je vzrok za takšno odločitev. Vendar smo še vedno brez okoljevarstvenega dovoljenja, kar pa lahko traja še leta, na kar pa trenutno nismo pripravljeni čakati," pojasnjujejo v vodstvu družbe. Foto: BoBo
Lafarge ima dovolj proizvodnje v Trbovljah

Ustavitev proizvodnje so jim inšpektorji naložili na začetku tega meseca, ker družba nima okoljskega dovoljenja za obratovanje z večjo zmogljivostjo in uporabo petrolkoksa kot energenta.

Lahko bi sicer zaprosili tudi za obratovanje z nižjo zmogljivostjo pri uporabi premoga, vendar tega ne nameravajo storiti, ker, kot zatrjujejo, taka proizvodnja ni ekonomsko upravičena.

Zaradi trenutne prepovedi obratovanja brez okoljskega dovoljenja, vloga za novo dovoljenje pa je v postopku na Agenciji RS za okolje, je v vodstvu Lafargea cementa srednja Evropa padla odločitev o trboveljski cementarni.

Na okoljevarstveno dovoljenje niso pripravljeni čakati leta
"Lafarge srednja Evropa je sprejel odločitev, da družba prehaja v mirovanje, kar pomeni, da v Trbovljah prenehajo proizvodnjo cementa - s te lokacije bodo kupcem v Sloveniji in na Hrvaškem dobavljali le še do porabe zalog, naprej pa bodo oba trga oskrbovali iz cementarn v Avstriji in na Madžarskem," pojasnjuje član vodstva Haimo Primas.

"Trg je stabilen, tako da ni mogoče reči, kaj je vzrok za takšno odločitev. Vendar smo še vedno brez okoljevarstvenega dovoljenja, kar pa lahko traja še leta. Na to pa trenutno nismo pripravljeni čakati," dodaja.

Kakšna bo usoda zaposlenih?
S svojo odločitvijo so seznanili tudi 85 zaposlenih na lokaciji v Trbovljah in Zidanem Mostu. Kakšna pa bo njihova usoda, bo znano po reorganizaciji, ki bo izpeljana do konca meseca. Čeprav cementarna Trbovlje ostaja v pripravljenosti za ponovni zagon, odpuščanje zagotovo bo.

O številu v Lafargeu trenutno še ne želijo govoriti, bo pa v prihodnje še delovala Apnenca v Zidanem Mostu, tržiti nameravajo Kamnolom Plesko v Trbovljah, v Trbovljah pa bo potekala tudi prodaja cementa za slovenski in hrvaški trg.

Lafarge ima dovolj proizvodnje v Trbovljah