47 odstotkov Plečnikovega stadiona je že tako propadlo, da se ga ne da obnoviti, je že pred časom ugotovil zavod za varstvo kulturne dediščine. Foto: BoBo
47 odstotkov Plečnikovega stadiona je že tako propadlo, da se ga ne da obnoviti, je že pred časom ugotovil zavod za varstvo kulturne dediščine. Foto: BoBo

Ljubljanski župan je na redni novinarski konferenci pojasnil, da je cenitev opravil cenilec, ki z občino do zdaj še ni nikoli sodeloval. Rezultate (že tretje) cenitve je Mestna občina Ljubljana prejela v ponedeljek in jo posredovala tako podjetniku Jocu Pečečniku kot ministrstvu za kulturo, predsedniku vlade Robertu Golobu in predsedniku Olimpijskega komiteja Slovenije Franju Bobincu.

MOL je cenitev zemljišča pod stadionom naročil, ker sta se cenitvi Pečečnika in države, ki se zanima za odkup, precej razlikovali – Pečečnik in družba Bežigrajski športni park (BŠP), katerega ustanovitelji so Pečečnik, MOL in OKS, sta zemljišče ocenjevala na 18,6 milijona evrov, cenitev države je znašala približno 11,7 milijona evrov.

Na vprašanje, kaj so naslednji koraki v povezavi z usodo Plečnikovega stadiona, je ljubljanski župan danes še pojasnil, da obstaja pot za mirno rešitev, sicer pa vidi le dve možnosti – da stadion država kupi in obnovi ali pa da ministrstvo za kulturo poda soglasje k predloženemu gradbenemu dovoljenju.

Dodal je, da je MOL Plečnikov stadion pripravljen prevzeti v upravljanje pod pogojem, da je v lasti države ter je prvotno namenjen športu in kulturi.

Janković je spomnil še na ugotovitev zavoda za varstvo kulturne dediščine, da je 47 odstotkov Plečnikovega stadiona že tako propadlo, da se ga ne da obnoviti.

Z ministrstva za kulturo so sporočili, da pogovori o možnosti odkupa stadiona od države še potekajo. Kot so še zapisali, znesek cenitve, za katero je pred kratkim zaprosilo ministrstvo, znaša 11,7 milijona evrov ter da so seznanjeni s cenitvama, ki sta jih naročila tako Pečečnik kot MOL.

Kakšna bo usoda Plečnikovega stadiona