Romana Begović je trenutno edina pilotka v Slovenski vojski. Foto: Goran Rovan
Romana Begović je trenutno edina pilotka v Slovenski vojski. Foto: Goran Rovan
Njena želja po letenju je bila vroča, tako da je ni nihče mogel odvrniti od tega. Foto: Goran Rovan
Svojo kariero bi rada nadaljevala kot pilotka helikopterja za reševanje v gorah. Foto: Goran Rovan
Le ena vojaška pilotka

Romana Begović se je odločila, da bo postala pilotka, čeprav so ji mnogi to odsvetovali, med njimi so bili tudi njeni starši. O svoji odločitvi je med drugim zapisala: "Moja pot do pilotke helikopterja se je začela, ko sem se po končani gimnaziji vpisala na Strojno fakulteto, smer letalstvo. Prijavila sem se na razpis za selekcijo za pilota Slovenske vojske, ki sem jo tudi uspešno opravila. V času študija sem opravila prakso v Letalski šoli, kjer sem letela na letalu Zlin 242. Po končanem študiju pa sem morala opraviti še selekcijo šole za častnike in moja profesionalna vojaška pot se je začela. V Mariboru sem opravila osnovno šolanje za častnike, specialistični del pa sem opravljala v Letalski šoli, kjer sem pridobila licenco pilota. Zdaj se teoretično in praktično usposabljam na letalih Zlin 242 in helikopterjih Bell 206."

Romana je zdaj kot poročnica Slovenske vojske na šolanju na vojaškem letališču vojašnice Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki. Pravi, da je precej medijsko oblegana, ker je trenutno edina ženska. O svoji odločitvi za pilotko pa pove: "To je bil splet okoliščin v srednji šoli, moje želje po vrtiljakih in podobne zadeve, vedno pa sem se zanimala tudi za letalsko tehniko in si želela pridobiti to tehnično znanje. Že pred zaposlitvijo v Slovenski vojski sem med študijem na Strojni fakulteti letela v Aero klubu Josipa Križaja v Ajdovščini. Šolala sem se namreč na motornem letalu na Piper Tomahawku."

Zdaj leti večkrat na teden, saj se usposablja še za pilotko helikopterja, ki ga že samostojno upravlja, seveda pod nadzorom inštruktorja. Sicer pa pravi, da vidi svojo prihodnost v operativni helikopterski enoti Slovenske vojske, in dodaja: "Moje šolanje v letalski šoli bo trajalo še približno dobro leto. Naprej se pa vidim v 151. helikopterski eskadrilji. Čeprav so tam zgolj fantje, se dobro razumemo in zaradi tega nimam nobenih težav, saj ti ne delajo nobene razlike, čeprav sem ženska. Sicer pa še nisem delala s kakšno žensko pilotko, tako da ne vem, kako bi bilo drugače. Seveda se v prostem času zabavamo, med letenjem pa je drugače, saj tam ni prostora za kakšne neumnosti in se je treba osredotočiti zgolj na letenje."

Romana zatrjuje, da bo tudi v prihodnje ostala med vojaškimi piloti, s katerimi ji ni nikoli dolgčas. Njena dolgoročna želja pa je, da bi lahko opravljala naloge pilotke helikopterja pri reševanju v gorah in upa, da se ji bo ta želja tudi enkrat uresničila.

Goran Rovan, TV Slovenija

Le ena vojaška pilotka