Postavitev 'Blizu svetlobi' umetnice Petre Varl je nastala s sodelovanjem islandskega glasbenika Olafurja Arnaldsa in oblikovalca oblačil Uroša Belantiča. Foto: Spletna stran Petre Varl
Postavitev 'Blizu svetlobi' umetnice Petre Varl je nastala s sodelovanjem islandskega glasbenika Olafurja Arnaldsa in oblikovalca oblačil Uroša Belantiča. Foto: Spletna stran Petre Varl

Uvodne besede je zapisal Tevž Logar, kustos posebne postavitve, ki jo odpirajo drevi v Kostanjevici na Krki in je nastala s sodelovanjem islandskega glasbenika Olafurja Arnaldsa in oblikovalca oblačil Uroša Belantiča.

Osvoboditev znotraj postavitve
Petro Varl
in njeno delo bo ob odprtju predstavil kustos postavitve, ki je zapisal še, da se v "prostoru ustvarja suspenz med materialnim in nečim, kar je na robu materialne prisotnosti, med vizualnim in nevizualnim. Gre za nekakšno osvoboditev znotraj celotne postavitve z združevanjem elementov, ki niso formalno mogoči," nadalje meni kustos.

Petra Varl ustvarja koreografijo med štirimi osnovnimi elementi, ki preigravajo izkušnjo materialne realnosti sveta umetnice in gledalca ter jo subtilno povežejo z možnostmi minljivega in hipnega. "Prej kot s fizično inercijo mase oziroma volumna, ki bi zapolnila zahteven razstavni prostor, so umetničini posamični vneseni elementi dinamični in odprti in poskušajo razbiti vtis teže prisotnosti volumna ter na ta način pokazati na preprosto lepoto praznine arhitekturnega prostora," je še zapisal Logar.

Odvod racionalnega razmisleka o razstavišču
Kot iskren odvod umetničinega racionalnega razmisleka o razstavnem prostoru pa je postavitev Blizu svetlobi tudi kratka zgodba intimnih izpovedi, ki odstirajo misli; te so vselej razpete med izkustvom in neizkustvom. Po besedah kustosa - med izkustvom in neizkustvom tako umetnice kot gledalca.

Petra Varl je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani diplomirala leta 1989. Največkrat se izraža z risbo in instalacijami. Na oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru poučuje risbo in grafiko. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Razstava Blizu svetlobi, ki jo odpirajo drevi 19. uri v razstavišču v nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, bo na ogled do 26. avgusta.

Razstava Blizu svetlobi Petre Varl
Razstava Blizu svetlobi Petre Varl