Menjavo ograje iz rezilne žice bi lahko začeli v jesenskih mesecih. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Menjavo ograje iz rezilne žice bi lahko začeli v jesenskih mesecih. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Glede čiščenja zemljišča ob obmejni ograji je notranji minister Aleš Hojs napovedal, da bodo v 14 dneh določili, kje na ograji in koliko vrat oz. prehodov bodo uredili, s temi posegi pa soglaša tudi direkcija za vode, je dodal. Ob tem je ocenil, da bi lahko omenjene prehode uredili v roku enega meseca. Menjavo ograje iz rezilne žice pa bi lahko začeli v jesenskih mesecih. Danes so se tudi dogovorili, da bodo skupaj s policijo pregledali, kje so še nevralgične točke, za katere brežiška občina ocenjuje, da bi jih bilo smiselno zaščititi z ograjo.

Hojs je sicer dejal, da z zaskrbljenostjo gleda v prihodnje mesece, ko ob pojenjanju epidemije pričakujejo okrepitev nedovoljenega prehajanja zelene meje in morda nov migrantski val. Glede na to, da je na grško-turški meji letos zagotovljeno boljše varovanje, pa "morda takega vala, kot je bil leto ali dve leti nazaj", letos ne bo, je ocenil.

Opozoril je tudi, da se je nedovoljeno prehajanje meje v zadnjem obdobju dokaj spremenilo in da se vse bolj pojavlja organizirano tihotapljenje ljudi z vozili. "Policija je sicer na to absolutno pripravljena, če bo ta migrantski val večji, pa bo slovenska policija potrebovala pomoč bodisi Slovenske vojske bodisi tujih policij," je še dejal Hojs.

Brežiški župan Ivan Molan je povedal, da je ministra opozoril na težavo čiščenja terena ob ograji na meji in da sta se dogovorila, da bodo na določenih mestih postavili dodatna ograjna vrata in s temi prehodi predvsem ob obmejnih vodotokih omogočili redno čiščenje. Veseli ga tudi, da bodo ograjo iz rezilne žice nadomestili s panelno ograjo, je dodal.

Z ministrom sta se dotaknila tudi problematike okrepljenega prehajanja državne meje med poletno turistično sezono in posledičnih prometnih zastojev. Med drugim so Hojsa opozorili, da bi bilo za dnevne delovne migrante smiselno vzpostavili dodatni maloobmejni prehod, je še dejal Molan.