Na 66 hektarjih kmetijskih površin v Sečovljah bi v občini Piran radi zgradili golfišče. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Na 66 hektarjih kmetijskih površin v Sečovljah bi v občini Piran radi zgradili golfišče. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Golf igrišče razburja

Pod spornim dokumentom je podpisan pedolog Janez Rupreht. Ta v svojem poročilu, ki ga je poimenoval Povzetek strokovnih ugotovitev o pedološkem raziskovanju bodočega golfigrišča Sečovlje ugotavlja, da je zemlja na lokaciji, kjer naj bi zraslo golfigrišče kar v 80 % neprimerna za zelenjadarsko oziroma drugo mediteransko kmetijsko pridelavo. Po današnjem preverjanju podatkov se je izkazalo, da gre za zavajajoči dokument, ki nima ničesar opraviti z zadnjo strokovno analizo tal, ki jo je na biotehniški fakulteti v začetku leta naročilo podjetje Golf Istra in še poteka.

"Poročilo ni verodostojno"
Na sporno ravnanje strokovnjaka za pedologijo, ki zastopa interese podjetja Golf Istra, se je danes odzvala vodja pedoloških raziskav v sečoveljski dolini in predstojnica katedre za pedologijo na ljubljanski biotehniški fakulteti Helena Grčman. "Gospod Janez Rupreht ni član delovne skupine za izvedbo študije. Študija z naše strani še ni zaključena in ni bila predana naročniku. Zato smatram, da dokument, ki ga je za podjetje Golf Istra pripravil g. Janez Rupreht ni verodostojno."

Okoliščine nastanka spornega dokumenta, ki je med obalnimi kmeti sprožil kar nekaj nejevolje, smo preverili tudi pri pedologu Janezu Ruprehtu. "Nisem pravi naslov za odgovor na vprašanje, zakaj je ta dokument v taki obliki prišel v javnost. Dejstvo je, da je bil kot tak izdelan za potrebe podjetje Golf Istra, soglasja za posredovanje v medije pa nisem dal," pravi Rupreht, ki je leta 2008 vodil podobne raziskave na isti lokaciji. Očitke, da naj bi v konkretnem primeru šlo za ponesrečen poizkus ponaredka pravega poročila, ki je še v pripravi, zanika. Na vprašanje, kako je mogoče, da je spisal Povzetek strokovnih ugotovitev o pedološkem raziskovanju bodočega golfigrišča Sečovlje, preden je bila študija o kakovosti tal zaključena, pa je povedal, da gre v praksi le za dokument oziroma delovno poročilo s sestanka, ki so ga imeli konec aprila s strokovnjaki z biotehniške fakultete.

Kdo bo koga?
Da je v boju za golf prisotno veliko nizkih udarcev, govori tudi včerajšnje tiskovno poročilo občine Piran, ki se je vsebinsko opiralo na Ruprehtove ugotovitve. Med drugim so iz občinske stavbe sporočili, da se "Občina Piran in Golf Istra vedno sklicujeta na strokovne podatke, nasprotna stran pa izvaja rušilni pristop brez konkretnih argumentov".

V ozadju je boj za dobrih 60 hektarjev večinoma kmetijskih površin, ki pa so trenutno predmet sodnega spora med Skladom kmetijskih zemljišč in Občino Piran. Po skoraj osmih letih od podpisa tripartitne pogodbe (občina Piran, Sklad kmetijskih zemljišč, Golf Istra), je ta v teh dneh končno ugledala luč sveta. V preteklih letih očitno zelo dobro varovana listina na več kot dvajsetih straneh in kar 92 členih razkriva podrobnosti posla. Na 66 hektarjih pretežno kmetijskih površin bi zraslo dobrih 100 apartmajev in golfigrišče z 18 luknjami. A do danes na terenu zaradi še vedno trajajočega sodnega spora vse miruje. Kot pravi vodja Združenja zakupnikov kmetijskih površin slovenske Istre Jožef Horvat, so v ozadju veliki apetiti po najbolj kakovostni zemlji, kjer so vse do pred dvajsetimi leti več stoletij dejavno kmetovali, danes pa bi radi te iste površine označili kot ničvredne. "Kaj takega svet še ni videl, tukaj je utemeljenih sumov korupcije kolikor hočete, pa se nihče od pristojnih nič ne zmeni," ogorčeno pravi Horvat. "Korupcijski sumi izhajajo iz dejstev, da sporna tripartitna pogodba vsebinsko še ni stopila v veljavo, zemljišča se zaraščajo, ne sklad ne občina pa ne moreta zaračunavati najemnine." Da je pogodba v svojem bistvu mrtva, so pred časom posredno priznali tudi v samem podjetju Golf Istra, saj so potrdili, da zakupnine ne plačujejo nikomur.

O "delu po domače" tudi RS
Na strani lokalnih kmetov, ki si želijo obdelovati zemljo, je tudi poročilo Računskega sodišča o poslovanju sklada kmetijskih zemljišč. To ugotavlja, "da je bila (tripartitna) pogodba sklenjena izrazito v korist investitorja golf igrišča in občine. Sklad svojega temeljnega interesa, ki naj bi bil gospodarjenje in pospeševanje kmetijske dejavnosti, ni izkazal, prav tako ocenjujemo, da ni ravnal gospodarno, ko je kmetijska zemljišča oddal v najem po prenizki, netržni vrednosti."

Minister: "Študije po meri naročnika? Ne hvala!"
Na dogajanje v povezavi s spornimi dokumenti, ki poizkušajo zavajati javnost, se je odzval tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan. "Ne vem, ali poznate evropsko agencijo za varno hrano, ki je ugotovila, da so strahovite težave s študijami, ki jih predočijo tisti, ki imajo neki interes. To je eno, kar bi želel povedati, drugo pa je, ali za temi študijami stojijo relevantno s podpisom in pečatom ugledne slovenske inštitucije, ki imajo dokazljivo zanje, ali pa se mogoče kdaj te inštitucije tudi izkorišča."

Pozno popoldne smo dobili tudi odziv podjetja Golf Istra, ki je sicer v 100-odstotni lasti koprskega Istrabenza in je trenutno na prodaj. "Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je podalo predlog za izdelavo dodatne pedološke študije in za izvajalca določilo Biotehnično fakulteto Univerze v Ljubljani. Na sestanku je bilo dogovorjeno, da v okviru izdelave dodatne pedološke študije v vseh fazah enakovredno sodelujeta obe strani oz. predstavniki ministrstva za kmetijstvo in okolje ter predstavniki investitorja. S strani investitorja sodeluje prof. Janez Rupreht, univ. dipl. ing. agr., spec. pedologije, ki je dal soglasje k preliminarnim (delovnim) strokovnim ugotovitvam v okviru dodatne pedološke študije, ki so bile posredovane na sestanku na Biotehniške fakultete, katedra za tla in okolje dne 24. 04. 2013, občini Piran in medijem."

Golf igrišče razburja