Po kraljičini odločitvi se je zgodil spontan protest v več mestih na Otoku. Takole je protestnik 'pokopal demokracijo' pred sedežem vlade Združenega kraljestva in Severne Irske na Downing Streetu. Foto: EPA
Po kraljičini odločitvi se je zgodil spontan protest v več mestih na Otoku. Takole je protestnik 'pokopal demokracijo' pred sedežem vlade Združenega kraljestva in Severne Irske na Downing Streetu. Foto: EPA

Britanska kraljica Elizabeta II. je ta teden odobrila začasno prekinitev dela, ki jo je predlagal britanski premier Boris Johnson. Prekinitev se bo začela med 9. in 12. septembrom in končala 14. oktobra.

Za prekinitev dela je kraljico zaprosil kar Johnson sam, ki je pojasnil, da se bo novo zasedanje britanskega parlamenta začelo 14. oktobra, in sicer s kraljičinim govorom o programu vlade.

Brexit: Johnson bi zaustavil delo parlamenta
V vsaki drugi državi bi se temu reklo puč. Meni se zdi da je proceduralno tole podobno kot kar so naredili Nacisti 1933 ko so sprejeli amandma da lahko izvršilna veja obide Reichstag in sama sprejme zakone.
-CarlosNorris 2019-08-28 12:36:45
Nekaj dni za tem, ko je obljubljal boljši dogovor kot Mayeva, se je Boris odločil za no deal. "Pogajalec".
-lemur 2019-08-28 19:06:19
Referendum je bil posvetovalni. Volivci, ki so glasovali za izhod,verjetno niso vsi glasovali za Brexit brez dogovora. Poleg tega je preiskava ugotovila kup nepravilnosti in finančnih mahinacij ob kampanji za referendum,da bi morali razveljaviti rezultat referenduma. Tudi pri nas smo imeli posvetovalne referendume. Imeli smo pa tudi obvezujoče,katerih izidov vladajoča kasta ni upoštevala.
-firtoh 2019-08-28 15:41:09
Hahahahah DEMOKRACIJA v vsem svojem sijaju :D Američani in Angleži demokracije sploh nimajo. Neodvisen v teh sistemih ne more postati nič ... In takole povoziti demokracijo bo ostal črn madež za vedno ... Ampak ja, Johnson je velik prijatelj Trumpa in obnašanje isto ... frizura podobna
-Tao3 2019-08-28 16:32:20
Britanska kraljica prekinila delo parlamenta

Ogorčeni tudi nekateri iz vrst konservativcev
Tri dni po kraljičinem govoru se bo Johnson zadnjič udeležil vrha Evropske unije. Po tem odločilnem vrhu 17. oktobra bo na obeh straneh na voljo dovolj časa za razpravo in premislek o brexitu, je prepričan Johnson. Prekinitev se bo začela približno teden dni po tistem, ko se bodo britanski poslanci naslednji torek vrnili s počitnic. Končala pa se bo le dva tedna pred 31. oktobrom, ko je predviden izstop Združenega kraljestva iz Unije. Formalno gre za t. i. prorogacijo, suspendiranje dela parlamenta pred začetkom novega zasedanja. To stori kraljica na predlog premierja. Zasedanje britanskega parlamenta običajno traja leto dni, a tokratno poteka že od volitev junija 2017, predvsem zaradi brexita. V času tovrstne prorogacije v parlamentu ni razprav in glasovanja, običajno pa se tudi vsi predlogi zakonov, katerih postopki se v prejšnjem zasedanju niso zaključili, umaknejo iz procedure, pojasnjuje BBC. V britanski opoziciji so se na Johnsonovo potezo odzvali z ogorčenjem, kritični pa so bili tudi nekateri poslanci in ministri iz vrst vladajočih konservativcev.

Da še jaz pripomnim nekaj glede na ta brexit iz prakse (za podjetje ki uvaža in izvaža blago). Brexit z dogovorom pomeni, da bi bilo 2 letno prehodno obdobje (kot ta bi ta čas bili v EU). Pri Brexitu brez dogovora bi GB postala (za izvoz in uvoz) "tretja" država (čez noč). 75% mojih dobaviteljev je že odprla podružnice (nekateri celo preselili) v ostalih članicah EU-ja. Ker carine ponavadi najbolj udarijo končne stranke (navadne ljudi), bodo britanci imeli stopnjo 0% za uvoz iz EU-ja ( to mi je vsaj zagotovila brit.veleposlanica miss Honey). Se pravi, da za izvoz (EU -> GB) nebi smela biti prevelika panika. Problem bo kvečjemu pri uvozu (GB -> EU). Sedaj sem blago naročil , dobil račun (deljeni stroški bančne provizije) in poročal Intrastat. Po brexitu bi za uvoz blaga moral blago cariniti, izpolnjevat uvozne dispozicije, plačat stroške uvoza, DDV,... Vglavnem, po mojem mnenju, bo bolj nahebala GB kot EU.
-GozdniJoža 2019-08-28 17:57:51
Od tega trumpovega klona ne bi pričakoval prav nič drugega.
-Rasta75 2019-08-28 12:17:22
Magna Carta, parlament, monarh, .... Mar niso Angleži ravno s tem ko so ustanovili parlament preprečili eni osebi odločanje o vsem - kralju (ok, zdej kraljici). Sedaj slabih 1000 let kasneje bi pa razpustili parlament zato, da bo ena oseba odločila o vsem, pa še ta je izvoljena od strankarskih kolegov, odločala bo pa o nečem kar so pred 3 leti s 50% udeležbo, na precej z informacijami pomanjkljivo izvedenem referendumu, kjer je bila volja 51/49. Če je pa tako naj pa Elizabeta II poda svojo odločitev! Konec koncev je kraljica! Burleska! Še bolj kot na konec prestopnega roka v nogometu čakam na dead line za BrExit! Bi bilo komično, če bi bila to monopoly igra!
-Churchill W. 2019-08-28 12:50:50
Pa to ni res. Britanci bodo zavoljo brexita se demokracijo ukinili! Haha
-Krtomir 2019-08-28 14:33:48
Kraljica odobrila zaustavitev britanskega parlamenta

Peticija proti suspenzu zbrala že več kot milijon podpisov
Proti odločitvi britanskega premierja o prekinitvi dela parlamenta je v sredo zvečer na ulicah britanskih mest protestiralo več tisoč ljudi, spletna peticija proti suspenzu pa je zbrala že več kot 1,3 milijona podpisov. Spontani protesti proti Johnsonovi potezi so izbruhnili v Londonu, Edinburgu, Cardiffu, Manchestru, Bristolu, Cambridgeu in Durhamu. V peticiji, o kateri bo moral razpravljati parlament, saj je zbrala več kot zahtevanih 100 tisoč podpisov, piše, da parlament ne bi smel biti suspendiran ali razpuščen, dokler datum izstopa ne bo preložen ali namera Velike Britanije o izstopu iz EU-ja ne bo preklicana. Zaradi Johnsonove zahteve je v četrtek odstopila vodja škotskega krila konservativne stranke Ruth Davidson. V odstopnem pismu je Johnsona pozvala, naj sklene dogovor z Brusljem. Davidsonova, ki je škotske konservativce vodila osem let, sicer nasprotuje brexitu. Nekateri so se Johnsonove poteze lotili tudi s pravnimi sredstvi. Poslovna ženska in aktivistka proti brexitu Gina Miller je vložila zahtevo za nujno sodno revizijo odločitve. Joanna Cherry iz Škotske nacionalne stranke pa je vložila zahtevo za nujno obravnavo na škotskem vrhovnem sodišču.

demokracijo bodo upravljali tako kot Mussolini. Elita je ocenila, da volilcem ni več mogoče "zaupat" in bodo korak za koakom ukinili ustavno ureditev in uvedli neposredno vladavino kapitala. aka - fašizem.
- 2019-08-28 13:23:36
Namesto Grenlandije lahko " Donny" kupi Veliko Britanijo in postane celomonarh ! Boris & Donald to sta lepi par, dve kreaturi, ki vodita kar velike države !
-šurda 2019-08-28 13:09:33
Ne samo da se imperialisti igrajo s celim svetom, zdej se še sami s sabo. Izprijenost do konca. Prihaja prava slika demokracije, to je tista karta na katero so igrali, ko so delal štalo po celem svetu. "Izvažajo" in stojijo za načeli demokracije, pa je še sami ne prakticirajo. Ko jim pase imajo demokrneki, ko imajo slab dan, pa diktaturo. Zlagana država... Hehe. Ajooooj, kaj luda kuča, sred evrope.
-discoversci 2019-08-28 12:37:40
Neizvoljeni premier, tesno povezan z močvirsko elito, bo ustavil delo parlamenta, da lahko izpelje svoje načrte (človek se nehote spomni na 'prostotrgovinski sporazum' oz. kravje kupčije, ki jih je Boris nedavno sklepal z Donaldom) mimo demokratične volje ljudstva in zakonov. To je seveda edini primer, ko bo superpronicljivim desničarskim analitikom, ki za vsakim grmom vidijo strašno zaroto, nekako uspelo spregledati precej očitne mahinacije stricev iz ozadja. 'Totalitarist' in 'venezuelski lunatik' Corbyn je predlagal razpis predčasnih volitev in nov referendum o brexitu ... veliki desničarski zaščitniki demokracije in svobode govora pa bi ustavili delo parlamenta. Ah, the irony.
-KovacevaKobila 2019-08-28 14:45:24