Pred odhodom na Češko je bil cilj Slovencev osvojiti eno od prvih dveh mest. Foto: BoBo
Pred odhodom na Češko je bil cilj Slovencev osvojiti eno od prvih dveh mest. Foto: BoBo

Kljub izgubljenima dvema tekmama v prvih dveh krogih proti Češki in Kazahstanu je imela Slovenija pred zadnjim dvobojem še možnosti za drugo mesto v skupini in s tem uvrstitev v dodatne kvalifikacije. Pogoja sta bila dva: zmaga nad Romunijo za najmanj dva gola in zmaga Češke na zadnji tekmi nad Kazahstanom.

Zalomilo se je že pri prvem, na koncu se ni uresničil niti eden. Matei je načel slovensko mrežo v 11. minuti. Žiga Čeh je vlil upanje Sloveniji z izenačenjem v 17. minuti, a na odmor so s prednostjo odšli Romuni, potem ko je kazenski strel v zadetek spremenil Matei.

Slovenci do remija v samem finišu
Vseh upov je bilo konec v 28. minuti, ko je Matei še tretjič matiral vratarja Damirja Puškarja. Piko na i je v 38. minuti postavil Toni Tonita. Prednost Romunov s 4:1 so Slovenci v zadnjih dveh minutah ekspresno izničili. Med strelce so se vpisali Kristjan Čujec, Nejc Hozjan in Teo Turk, za popoln preobrat pa je zmanjkalo časa.

Futsal: Slovencev na bo na SP-ju

Slovenci so bili na zadnji tekmi brez kaznovanih Igorja Osredkarja, Alena Fetića, Roka Mordeja in Mateja Fiderška.

Slovenija je tako tudi v sedmem poskusu ostala brez uvrstitve na svetovno prvenstvo, ki bo jeseni v Litvi. "Žal že na prvi tekmi turnirja nismo bili pravi. Na drugi tekmi se je pokazal slovenski karakter. Danes smo imeli veliko priložnosti, vendar je bila realizacija slaba. Morda smo pregoreli v preveliki želji. Zelo smo si želeli uspeha. Prvo tekmo nismo bili pravi, ko pa smo bili pri stvari, nismo mogli ničesar rešiti," je za Val 202 povedal Kristjan Čujec.

Dobovičnik razočaran in prevzema odgovornost
"Reprezentanca je bila tudi tukaj kompaktna, imeli smo veliko strelov, a nekako ni šlo. To mogoče ni edini razlog, da smo končali na zadnjem mestu. Razočaranje je, saj ima Slovenija vedno velika pričakovanja. Kot pa sem rekel, za rating je to še vedno dobro, še vedno bomo dobro kotirali na evropski lestvici," je dejal selektor Andrej Dobovičnik.

Ta o prihodnosti kadra ni želel preveč govoriti, so pa že nekateri izkušenejši dejali, da je bilo to njihovo zadnje dejanje. Predvsem to velja za vratarja Damirja Puškarja. "Kakšne bodo spremembe v kadru, je težko reči. Glave se morajo ohladiti, starejši so pokazali, da so kakovostni in da se mladi lahko veliko od njih naučijo. Bo pa od njih odvisno, ali bodo nadaljevali ali ne. Puškar pa je eden od zlate generacije skupaj s še petimi, šestimi, ki so reprezentanco pripeljali na to raven. Če bo nehal, upam, da bo zanj neka poslovilna tekma, saj se je vpisal v zgodovino slovenskega futsala," je dodal Dobovičnik.

Tudi o svoji prihodnosti selektor ni povedal ničesar konkretnejšega. "Prevzemam vso odgovornost, a najprej se moram pogovoriti s predsednikom, verjamem, da bomo povlekli prave poteze," je sklenil selektor.

3. krog:
ROMUNIJA - SLOVENIJA 4:4 (2:1)
Matei 11., 19., 28., Tonita 38.; Čeh 17., Čujec 38., Hozjan 40., Turk 40.

KAZAHSTAN - ČEŠKA 5:2 (3:0)

Lestvica:                           
KAZAHSTAN           3  2 0 1 10:8  6
ČEŠKA               3  2 0 1  9:6  6
------------------------------------
ROMUNIJA            3  1 1 1  7:9  4
SLOVENIJA           3  0 1 2  8:11 1

Na svetovno prvenstvo, ki bo septembra, potuje zmagovalec turnirja. Drugouvrščeni se uvrsti v dodatne kvalifikacije, ki bodo aprila.