Anton Olaj, generalni direktor policije. Foto: MNZ
Anton Olaj, generalni direktor policije. Foto: MNZ

Kot so navedli, so za vložitev ovadbe v ponedeljek že pooblastili odvetniško družbo Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji. Ob tem so v sindikatu pojasnili, da je generalni direktor policije obema policijskima sindikatoma naložil obveznost, da morata dokumente, ki jih želita objaviti na intranetu policije, pošiljati v uradni predal službe generalnega direktorja policije generalne policijske uprave, kjer bodo v nadaljevanju poskrbeli za objavo.

Olaj zanika navedbe

Anton Olaj zanika, da bi zapovedal cenzuro sindikalnih obvestil. Vsebine kazenske ovadbe, ki jo je zoper njega napovedal policijski sindikat, ne pozna, ko pa se bo z njo seznanil, se bo odločil, kako bo ravnal. Je pa v preteklosti v podobnih zadevah podal kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja krive ovadbe.

Sindikat: Sindikalni dokumenti naj bi naprej pogleda odbor za etiko in integriteto

Kot so še dodali v sindikatu, je Olaj navedel, da bodo sindikalni dokumenti, iz katerih bi bilo mogoče razbrati neskladnost s kodeksom policijske etike ali določbo kolektivne pogodbe za policiste, poslani odboru za etiko in integriteto, ki bo podal mnenje, ali bi objava takšnega dokumenta kakor koli negativno vplivala na integriteto policije ter njeno podobo v javnosti.

Poudarili so, da reprezentativni sindikat neposredno ali posredno zagotavlja oz. skrbi za pravice vseh zaposlenih. Iz tega razloga pa morajo biti obvestila sindikata dostopna vsem zaposlenim.

V policijskem sindikatu ugotavljajo, da se na podlagi omenjenega navodila generalnega direktorja policije izvaja "cenzura" sindikalnih obvestil. Poudarili so, da reprezentativni sindikat neposredno ali posredno zagotavlja oz. skrbi za pravice vseh zaposlenih. Iz tega razloga pa morajo biti obvestila sindikata dostopna vsem zaposlenim.

Opozorili so, da ima sindikat pravico, tako na podlagi določil kolektivne pogodbe za policiste kakor tudi kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti, prosto razdeljevati sindikalno gradivo in tisk, sindikalni zaupniki pa lahko pošiljajo sindikalna zasebna obvestila članom sindikata po elektronski pošti ministrstva in policije. "Vse to sodi med sindikalno dejavnost oz. sindikalne pravice," so zapisali.

V policijskem sindikatu so tako mnenja, "da ravnanja in odločitve generalnega direktorja policije, vključno z njegovim navodilom, na podlagi katerega izvršuje pregled in zatem odobritev oz. preprečitev objav sindikalnih obvestil, nimajo ustrezne pravne podlage, na podlagi katere bi bilo mogoče omejevati izvrševanje sindikalne dejavnosti oziroma sindikalnih pravic". Menijo tudi, da je generalni direktor policije s svojimi ravnanji in odločitvami povzročil prepovedane posledice, ker je s kršitvijo predpisov onemogočil sindikalno dejavnost ali oviral uresničevanje sindikalnih pravic.

Olaj: Vsak ima pravico do svojega mnenja

Olaj je v odzivu na napovedano kazensko ovadbo še zapisal, da ima vsak pravico do svojega mnenja, tudi policijski sindikat. Po njegovih besedah pa je prav, da smo pri svobodi izražanja korektni in strpni, posebej še, če gre za izpostavljene subjekte v družbi, med katere vsekakor sodita tudi policija in sindikat. "Sam se vsekakor zavzemam za to, k čemur sem že večkrat javno pozval, in tudi zdaj pozivam sindikat k temu," je dodal.

"Glede pavšalnih navedb v medijih o nekakšnem oviranju sindikalnega dela z domnevno cenzuro sindikalnih obvestil, ki naj bi jo zapovedal, le to zanikam. Sindikalno delo ni v ničemer ovirano, celo več, sindikat pogosto spodbujam v aktivnostih za zagovarjanje kolektivnih pravic zaposlenih v policiji," je zagotovil generalni direktor policije.