Kakšna so pričakovanja nevladnih kulturnih organizacij od nove vlade? Foto: MMC RTVSLO
Kakšna so pričakovanja nevladnih kulturnih organizacij od nove vlade? Foto: MMC RTVSLO

V Sloveniji delujoče nevladne kulturne organizacije kot ključne težave zaznavajo neustrezno obravnavo, izključevanje iz snovanja politik, zapostavljanje pri odzivu na posledice pandemije, nerazvojno delovanje ter zamejevanje dostopa do sredstev, infrastrukture in socialnih pravic.

Sorodna novica "Zdi se, da je ustvarjalcev in kulture preveč."

Neustrezna obravnava NVO-jev in samozaposlenih
V Asociaciji, društvu nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture, opozarjajo na sprejeto resolucijo o nacionalnem programu za kulturo (NPK) 2021–2028. Ta namreč po njihovem mnenju nevladne organizacije in samozaposlene v kulturi obravnava neustrezno, saj nevladne organizacije umešča v zasebni sektor, čeprav je njihovo delovanje neprofitno, njihovi programi pa so v javnem interesu in po delovanju blizu javnim zavodom.

Nadalje opozarjajo, da je iz številnih ključnih poglavij NPK-ja izpuščena nevladna kultura – kot primer je mogoče navesti vlaganja v infrastrukturo in kulturno-umetnostno vzgojo. V Asociaciji si želijo, da bi nova vlada akcijski načrt, ki bo sledil dokumentu, posredovala v javno razpravo, z njim pa v dialogu s sektorjem prepoznala razvojno naravnanost nevladne kulture in ukrepe za okrepitev njenega položaja.

Vprašanje odnosa ministrstva do kulturnikov
V Asociaciji pričakujejo tudi, da bi ti ukrepi tako rekoč obrnili položaj nevladne kulture – ki je zaradi covida-19 le še dodatno oslabljena – in spremenili odnos oblasti do tega področja. Kakšen je ta odnos, se je po mnenju Asociacije jasno pokazalo na primer ob štiriletnem programskem razpisu ministrstva za kulturo in ob dogajanju glede Metelkove 6 v Ljubljani, kjer ministrstvo za kulturo po sodni poti vztraja, da jo nevladniki zapustijo.

Ministrstvo za kulturo je 19. oktobra 2020 nevladnikom na Metelkovi 6 poslalo dopis s pozivom, naj stavbo, v kateri delujejo od leta 1997, zapustijo. Foto: BoBo
Ministrstvo za kulturo je 19. oktobra 2020 nevladnikom na Metelkovi 6 poslalo dopis s pozivom, naj stavbo, v kateri delujejo od leta 1997, zapustijo. Foto: BoBo

Težave s statusom samozaposlenih v kulturi
"Skozi mandat smo bili priča vrsti postopkovnih nepravilnosti pri obravnavi vlog samozaposlenih v kulturi, ki jih je med drugim omogočila tudi sistematična regresija instituta strokovnih komisij. Kršitvam v procesu pridobivanja statusa samozaposlenih s pravico do plačila prispevkov iz državnega proračuna, ki jih je ugotovil tudi varuh človekovih pravic, zdaj sledi sistematično administrativno zavračanje vlog za podaljševanje statusa z zadevno pravico," so še zapisali.

Društvo Asociacija tako od nove vlade zahteva odpravo postopkovnih nepravilnosti pri samozaposlenih v kulturi in v dialogu s sektorjem pripravi reformo uredbe za to področje, v katero naj umesti ukrepe za izboljšanje socialnega položaja ustvarjalcev na področju kulture.