Podnebni aktivisti so tudi na letošnjem COP-u med glavnimi akterji. Letos poleg podnebne pravičnosti opozarjajo tudi na krepitve človekovih pravic. Foto: Reuters
Podnebni aktivisti so tudi na letošnjem COP-u med glavnimi akterji. Letos poleg podnebne pravičnosti opozarjajo tudi na krepitve človekovih pravic. Foto: Reuters

Podnebni vrh v Šarm el Šejku bi se moral danes končati. Osnutek sklepne izjave ni predvideval preboja, med drugim naj bi se podpisnice zavezale postopnemu prenehanju uporabe premoga, ne pa tudi vseh fosilnih goriv.

Podnebna konferenca je sicer minila v znamenju pogovorov glede ustanovitve sklada za kritje izgub podnebno ranljivih in za onesnaževanje najmanj krivih držav, ki bi ga financirale razvite države.

Največje onesnaževalke ZDA in tretji največji EU so se zaradi strahu pred plačilnimi obveznostmi skladu upirali, Kitajska kot druga največja onesnaževalka pa se je celo uvrstila med države v razvoju, ki bi bile do sredstev upravičene.

EU: Sklad samo za "najranljivejše" ob opuščanju fosilnih goriv

Na uradno zadnji dan vrha je s predlogom presenetila Evropska unija.

Bruselj je podprl ustanovitev podnebnega sklada za kritje izgub, vendar pod novimi pogoji: sklad bi ustanovili le za "najranljivejše" države namesto vseh držav v razvoju, podpisnice pa bi se zavezale postopni opustitvi vseh fosilnih goriv, ne samo premoga.

COP27 bi se moral po dveh tednih končati, vendar so ga podaljšali vsaj za en dan. Foto: Reuters
COP27 bi se moral po dveh tednih končati, vendar so ga podaljšali vsaj za en dan. Foto: Reuters

Eden od pogojev evropskega predloga je tudi, da bi v sklad vplačevala "široka baza donatorjev", vključno s Kitajsko. Mehanizem bi vseboval tudi rešitve za prestrukturiranje dolga najrevnejših držav in reforme multilateralnih razvojnih bank.

Visoki predstavnik EU-ja za podnebno politiko Frans Timmermans je še pojasnil, da bi morale države – sporazum mora za veljavnost podpisati vseh skoraj 200 udeleženk vrha – redno predlagati poročila o napredku.

Vse oči uprte v ZDA in Kitajsko

Maldivi, najnižje ležeča država, ki ji zaradi dviga morske gladine grozi utopitev, so pozdravili pobudo. Trdno za predlogom EU-ja stoji tudi Nemčije.

Na predlog EU-ja so se odzvali že tudi v skupini G77, ki združuje več kot 130 držav v razvoju in ki so zahtevale sklad za kritje izgub. Pozvali so k enostavnim in hitrim rešitvam glede podnebnega financiranja. Da bi dogovor o podnebnem skladu dosegli prihodnje leto, je zanje prepozno. Prav tako zavračajo vsakršno ohlapno besedilo sklepne izjave na področju finančne pomoči zaradi podnebne škode.

Delegati sodelujočih držav zdaj nestrpno pričakujejo predvsem odziv Kitajske in ZDA. Delegata obeh držav, John Kerry in Šje Dženhva, sta se po poletni prekinitvi stikov med državama glede podnebja, danes sešla na triurnem srečanju.

Več paviljonov v Šarm el Šejku je že zaprlo svoja vrata. Foto: Reuters
Več paviljonov v Šarm el Šejku je že zaprlo svoja vrata. Foto: Reuters

Organizatorji vrha v Egiptu so podnebno konferenco že podaljšali za najmanj en dan. "Ostajam zavezan temu, da bom to konferenco jutri končal na urejen način, s sprejetjem vrste soglasnih odločitev, ki bodo celovite, ambiciozne in uravnotežene," je za medije povedal predsednik COP27 in egiptovski zunanji minister Sameh Shoukry.

Cilj ostaja omejitev segrevanja na dve stopinji Celzija

Osnutek izjave sicer ponavlja zaveze z lanskega vrha v Glasgowu, med drugim vključuje omejitev dviga globalnih temperatur do konca stoletja na dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko dobo, medtem ko je cilj še vedno 1,5 stopinje Celzija. V tem scenariju naj bi se izognili najhujšim posledicam segrevanja planeta, ki se že kažejo v obliki močnih neviht, poplav, suš in gozdnih požarov.