Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Energetska revščina ne pomeni le, da si gospodinjstvo težko privošči strošek ogrevanja, njegovi člani pa živijo v mrzlem stanovanju. Pod prag energetske revščine bo gospodinjstvo umeščeno tudi v primeru težav s puščajočo streho, vlažnimi stenami in tlemi, trhlimi okenskimi okvirji in podobno ali če prihaja do ponavljajočih se zamud pri plačilu stanovanjskih stroškov.

Lidija Živčič iz društva Focus pojasnjuje, da ne gre le za to, da nas pozimi ne zebe: "Zaradi vse pogostejših vročinskih valov in dvigajočih se temperatur ljudem postaja vse bolj pereče tudi poletje. Številni ljudje umirajo in imajo resne zdravstvene težave zaradi tega, ker so v neudobno pregretih bivališčih."

Sorodna novica 12 načinov, kako privarčevati pri ogrevanju

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo nameravajo energetsko revščino nasloviti z akcijskim načrtom, ki bo vseboval več povezanih ukrepov od finančnih spodbud do informiranja in svetovanja. Nekatere ukrepe za pomoč socialno šibkejšim, kot je subvencioniranje investicij v obnovo in energetsko svetovanje, že izvaja Ekosklad. Direktorica Mojca Vendramin pa napoveduje tudi nove: "Tudi v okviru energetske obnove blokov je delež investicije energetsko revnih v celotni investiciji bloka v celoti pokrit s strani Eko sklada. Načrtujemo pa tudi nov javni poziv. Točna določila oziroma pogoji tega poziva še niso znani."

Prav tako bi radi v prihodnje razširili krog upravičencev: "Do zdaj so bili upravičenci predvsem prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka. Ta krog bi zdaj želeli razširiti, morda na nekatere zaposlene z zelo nizkimi dohodki."

Pred nami je namreč energetski zeleni prehod, ki bo zahteval tudi zmanjšanje energetske potratnosti stavb, kar je lahko veliko breme za revnejše.