Port-au-Prince se zaradi orkana Isaac spopada s poplavami, zaradi katerih ljudje bežijo v višje ležeče kraje. Foto: Reuters
Port-au-Prince se zaradi orkana Isaac spopada s poplavami, zaradi katerih ljudje bežijo v višje ležeče kraje. Foto: Reuters

Nevihta je s sabo prinesla močno deževje, hitrost vetra dosega tudi do 110 kilometrov na uro. Zaradi tega je prišlo do več večjih plazov, dobršen del glavnega mesta Port-au-Prince pa se je znašel pod vodo.

V ameriškem centru za orkane (National Hurricane Center) so pojasnili, da je tropska nevihta skoraj dosegla moč orkana, ko je njeno oko doseglo ozemlje Haitija.

Haiti še vedno bremeni dediščina potresa
V najrevnejši državi zahodne poloble še vedno okoli 400 tisoč ljudi živi v začasnih šotorskih naseljih, potem ko so po uničujočem potresu, ki je zahteval 250 tisoč življenj in razdejal prestolnico Port-au-Prince, ostali brez strehe nad glavo. Oblasti naj bi sicer že pripravile začasna zatočišča, kjer bodo prebivalcem zagotavljali hrano in odeje. Haitijski premier Laurent Lamothe je pojasnil, da je celotna vlada skupaj z varnostnimi silami v stanju pripravljenosti.

Največja nevarnost - okužba pitne vode
Medtem se zdravstveni strokovnjaki bojijo, da bi lahko tropska nevihta občutno poslabšala že tako slabe higienske razmere, v katerih živijo tisti brez strehe nad glavo. Nevarna bi lahko bila na primer okužba vode. "Izogniti se moramo tveganju za izbruh kolere," je opozorila predstavnica Svetovne zdravstvene organizacije Lea Guido.

Isaac namenjen proti Kubi in Floridi
Isaac je sicer v petek oplazil južno obalo Dominikanske republike in s sabo prinesel obsežno deževje. Po ocenah strokovnjakov se bo po Haitiju nevihta premaknila čez vzhodni del Kube proti Mehiškemu zalivu, kjer bi Florido lahko dosegla v obliki orkana.