Hrvaški gasilci imajo v teh dneh polne roke dela. Foto: EPA
Hrvaški gasilci imajo v teh dneh polne roke dela. Foto: EPA
Pelješac
Na Pelješcu je zagorel borov gozd. Foto: Reuters

Gasilci na Pelješcu pričakujejo, da bodo požar, ki je izbruhnil v ponedeljek, do večera morda lokalizirali, če ne bo močnejšega vetra. Na terenu so desetine gasilcev, izčrpanim kolegom prihajajo na pomoč gasilci iz drugih koncev Hrvaške.

Hrvaške letalske sile so kot pomoč enotam na Pelješcu poslale gasilsko letalo in tri letala za otok Brač, kjer je v četrtek izbruhnil požar. Dve letali sta tudi na območju Plomina in pomagata pri gašenju požara.

Nove požare ob hrvaški obali so v četrtek povzročile strele med neurjem, v južni Dalmaciji celo 12. Večino so jih pogasili ali so pod nadzorom, medtem ko na otoku Brač še gori severno od Bola.

Dubrovniška policija je sporočila, da so prijeli 24-letno žensko, ki naj bi v začetku tedna z vžigalnikom sprožila več požarov na različnih koncih Korčule, a so jih vse hitro pogasili.

V velikih požarih na Pelješcu in Korčuli naj bi zgorelo okoli 3.500 hektarjev površin, največ borovega gozda.

Rusija ponuja pomoč
Ruski minister za izredne razmere Vladimir Pučkov je sicer ponudil pomoč Hrvaški in BiH-u pri gašenju požarov. Ponudili so velika gasilska letala, ki so znana kot "vodni bombniki".

Na Hrvaškem za zdaj ni uradnega odgovora pristojnega notranjega ministrstva na rusko ponudbo. Tiskovni predstavnik štaba za zaščito in reševanje v dubrovniško-neretvanski županiji Goran Cvjetinović je ocenil, da glede na stanje na terenu pomoč ni potrebna.

V preteklih dneh bi bila ruska letala verjetno v veliko pomoč, saj v nasprotju s hrvaškimi kanaderji, ki lahko naenkrat gasijo z do sedmimi tonami vode, rusko letalo il-76 lahko nad ognjene zublje odvrže 42 ton vode.