Foto: Društvo za raziskovanje jam Ljubljana
Foto: Društvo za raziskovanje jam Ljubljana

Jamarji so raziskave v Breznu spečega dinozavra začeli že okoli leta 2007, a so leta 2008 raziskovanje opustili, saj na globini 300 metrov niso odkrili nadaljevanja. Zdaj pa jim je novo odkrivanje omogočil napredek v razsvetljavi.

Opazili so namreč okno deset metrov nad dnom te jame ter splezali do njega. Za oknom so se odprle horizontalne galerije z brezni. V dveh akcijah, na katere so se jamarji podali letos, so presegli globino 400 metrov. Na naslednjih dveh akcijah konec avgusta so dosegli globino 730 metrov.

Ta konec tedna so odkrili, da se jama še nadaljuje. Raziskovanje jih je privedlo v dvorano na globino 1040 metrov.

Letos je jamarjem tako v petih raziskovalnih akcijah uspelo preseči globino 1000 metrov. Brezno spečega dinozavra je 1040 metrov globoka jama, ki je dolga okoli dva kilometra, so navedli v društvu. "Jama je zanimiva tudi zato, ker nas že od globine 350 metrov spremlja precej velika količina vode, ki večkrat izgine in se nato nižje spet pojavi. Na zadnji akciji smo v celoti raziskali in izmerili 580 metrov novih rovov," so v poročilu zapisali jamarji.

Gre torej za eno izmed 100 najglobljih jam na svetu.

Jamarji pravijo, da take globine ne bi dosegli v samo petih akcijah brez Sončnega Kanina, ker so jim olajšali oziroma skrajšali več kot pet ur dolg dostop do jame z brezplačnim prevozom z gondolo, Slovenske vojske, ker jim je s helikopterjem prepeljala na Kaninske pode težko opremo, in pa bivaka Jamarske zveze Slovenije na Kaninskih podih, kjer so se spočili in so jih ob 3. zjutraj, ko so prišli iz jame, pričakali kolegi.

Brezno spečega dinozavra