Smog v New Delhiju je že običajna stvar. Foto: Reuters
Smog v New Delhiju je že običajna stvar. Foto: Reuters

Najbolj onesnažen zrak dihajo prebivalci indijskega mesta Gurugram, v katerem je bila letna koncentracija drobnih delcev s polmerom vsaj 2,5 mikrona kar 135,8. Sledijo še eno indijsko mesto, Ghazjabad, pakistanski Fajsalabad in nato znova še dve indijski mesti. Peking je z letno koncentracijo 50,9 drobnih delcev nekje v sredini lestvice.

Za primerjavo, v Parizu je letna koncentracija omenjenih delcev 15,6, v New Yorku 7, v Melbournu pa komaj 5,8, piše Guardian. Tudi primat najbolj onesnažene prestolnice ima Indija, to je mesto New Delhi.

Gurugram je tehnološko središče Indije. Mesto, ki se je nekdaj imenovalo Gurgaon, leži jugozahodno od New Delhija, v njem pa ima sedež veliko mednarodnih podjetij, tudi Uber in TripAdvisor.

Hudo tudi v Afriki in na Bližnjem vzhodu

Skrb vzbujajoč je tudi podatek, da kar 64 odstotkov izmed 3.000 mest presega dovoljeno onesnaženost zraka oziroma količino delcev PM2,5 po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Na Bližnjem vzhodu in v Afriki so presežno vrednost izmerili prav v vseh obravnavanih mestih, v Aziji pa je takih več kot 90 odstotkov mest.

Najbolj onesnaženo evropsko mesto je še naprej Sarajevo z letno koncentracijo delcev PM2,5 38,4. Zraka v slovenskih mestih niso merili.

WHO ugotavlja, da vsako leto zaradi izpostavljenosti onesnaženemu zraku umre sedem milijonov ljudi.