Pogled na Marmolado s priljubljenega smučišča Sellaronda. Foto: Gregor Horvat
Pogled na Marmolado s priljubljenega smučišča Sellaronda. Foto: Gregor Horvat

3343 metrov visoka Marmolada, simbol Dolomitov, leži na meji med Trentinom in Venetom in je poznana kot kraljica Dolomitov.

Po besedah Aldina Bondesana, profesorja geofizike na univerzi v Padovi in člana italijanskega glaciološkega odbora, so napovedi slabe, izginotje ledenika je vse bližje. "Kratkoročno ne moremo narediti ničesar," je dejal Bondesan in dodal, da so spremembe oz. ustavitev tajanja ledenikov mogoče le, če si bomo zato prizadevali na svetovni ravni in se bodo podnebne spremembe upočasnile.

Ob tem je dejal, da je imel padec emisij ogljikovega dioksida v času zaprtja držav zaradi pandemija covida-19 le minimalen učinek na Marmolado in druge ledenike, poroča Guardian. "Ni trajalo dolgo in zdaj se stvari že vračajo v običajne tirnice," je še dodal.

Merjenje ledene odeje na Marmoladi redno izvajajo od leta 1902, saj velja za "naravni termometer" za podnebne spremembe. Leta 1954 je bil ledenik velik 95 milijonov kubičnih metrov, letos pa le še 14 milijonov.

Pogled z vrha. Foto: Gregor Horvat
Pogled z vrha. Foto: Gregor Horvat

To je največji in najbolj simbolični ledenik v Dolomitih, ki se na podnebne spremembe odziva bolje kot drugi ledeniki, je ob tem dejal Bondesan in pojasnil, da je zmanjšanje velikosti jasna in takojšnja posledica podnebnih sprememb.

Italijanski glaciološki odbor spremlja 200 od 900 italijanskih ledenikov. Izsledke najnovejše študije bodo poslali na svetovni organ za spremljanje ledenikov, objavljeni pa bodo tudi v reviji Journal of Glaciology.

Svarilo glede tajanja Marmolade prihaja manj kot mesec dni, potem ko so v Courmayeurju zaradi nevarnosti odloma večjega dela ledenika Planpincieux (strokovnjaki so predvidevali, da bi lahko zdrsnilo okoli 500.000 kubičnih metrov ledu) evakuirali okoli 65 ljudi, med njimi 50 turistov. Strokovnjaki so nevarnost premika dela ledenika pripisali "anomalijam temperaturnih gibanj."