Mladi so pred petkovim protestom, ki se bo odvil v skoraj 100 državah po svetu, opozorili na skrb vzbujajoče podnebne spremembe, ki nas čakajo v prihodnosti, če ne bomo ukrepali. Foto: Nejc Trampuž in Luka Prijatelj

Mladi so pred petkovimi podnebnimi protesti, ki bodo pri nas potekali v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novem mestu, Ormožu, Slovenskih Konjicah in Kamniku, po svetu pa v več kot 1.300 mestih v skoraj 100 državah sveta, za novinarje v Ljubljani pripravili uprizoritev nevzdržno vročega sveta. Pri tem so poudarili, da je njihov protest zgolj začetek.

"To je zelo pomembna priložnost za nas mlade, ki nam pogosto očitajo, da smo zelo pasivni, da pokažemo, da nismo," je dejala Ostan Ožboltova, ob tem pa izpostavila, da ima gibanje Mladi za podnebno pravičnost več kot 200 aktivnih članov, kar priča, da mladi mislijo resno.

To delamo za svojo prihodnost

"To ni le protest. Izdelali smo zahteve, imamo vsebinsko skupino in skupino za odnose z javnostmi. Mladi se aktiviramo. To ni enkraten dogodek," je poudarila. "Smo šele začeli in naša aktivacija kaže, da tega ne delamo le, da bi lahko špricali pouk, ampak za našo prihodnost," je dodala.

Ministrstvo za okolje shod podpira
Na ministrstvu za okolje in prostor pozdravljajo shod mladih za podnebno pravičnost. "Boj proti podnebnim spremembam je eden izmed najbolj perečih izzivov današnjega časa. Na ministrstvu smo že večkrat opozorili, da se je čas za izmikanje temu boju iztekel," so poudarili.

"Gre za najpomembnejše vprašanje našega časa," se je strinjal Atila Urbančič. Spomnil je na oblikovane jasne zahteve gibanja in dodal, da bodo v prihodnjih dneh te strnili v ključne štiri zahtevane ukrepe. Veseli so podpore ministrstva za okolje, odprto pa ostaja vprašanje, ali jih bodo v petek sprejeli predstavniki vlade.

Vključeni tudi osnovnošolci

Gibanje je zajelo tudi osnovnošolce. Eden od njih, Voranc Bricelj, je izpostavil, da politiki premalo naredijo za našo državo in svet: "Preveč obljubljajo in premalo naredijo." So pa mladi veseli podpore, ki so je deležni v svojih šolah. Aja Vrenjak, ki obiskuje ljubljansko gimnazijo Poljane, je povedala, da jih šola zelo podpira. "Nekaj težav je bilo z opravičili ur, a smo si jih izborili, ker gre za pomemben cilj. Zakaj bi se izobraževali za prihodnost, ki je ne bomo imeli?" je vprašala.

Tudi Lena Penšek z iniciative Mladi za podnebno pravičnost je poudarila, da so bili odzivi osnovnih in srednjih šol na njihovo pobudo večinoma pozitivni. "Veliko se jih je samoorganiziralo, tako potekajo protesti tudi po drugih krajih, kjer so bile prav šole tiste, ki so prve pokazale interes," je pojasnila.

Ali bodo učenci opravičeni od pouka?

O svojih prizadevanjih so mladi obvestili tako šole kot dijaške in študentske organizacije. Tistim, ki so pokazali interes in angažiranost, so ponudili podporo v organizaciji, pomoč pri koordinaciji in poskrbeli za vsebinsko izobraževanje o tematiki. Zelo pozitivno so sicer presenečeni nad odzivom šol v manjših krajih, do konca tedna pa pričakujejo, da se bodo organizirali še v kakšnem kraju v Sloveniji, pa četudi z manjšimi akcijami in ne nujno protestom.

V teh dneh je sicer sporočilo protesta nekoliko zasenčilo vprašanje, ali bodo učenci, ki se bodo protesta v petek udeležili, opravičeni od pouka. S takšnim pozivom se v iniciativi, kot je pojasnila Lena, na šole niso obrnili. Navodil ali pobud šolam za petek niso pripravili niti na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Mladi so zbranim na novinarski konferenci ponudili "potovanje v prihodnost", zbranim so pokazali, kaj nas čaka, če bomo molk nadaljevali. Soba, v kateri se je dogodek odvijal, je bila namreč ogreta na 40 stopinj Celzija. Ob tem so organizatorji opozorili, da so energijo za ogrevanje prostora porabili z veliko težavo, saj se zavedajo posledic takega početja. A dodajajo, da razsipavanje z energijo lahko upravičijo le nujni primeri. "Če nam je z uporabljenimi kilovati umazane energije uspelo premakniti naše goste, smo njihovo porabo upravičili," so sporočili iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost. Foto: Nejc Trampuž in Luka Prijatelj

Na protest s soglasjem staršev

Kot so sporočili z ministrstva, se zavedajo, da so okoljski problemi nedvomno eno od najbolj perečih vprašanj in zato podpirajo aktivnosti mladih na področju varovanja okolja. Je pa šola po njihovih navedbah odgovorna za izvedbo in organizacijo izobraževalnega programa ter za opravičevanje izostankov dijakov. "Verjamemo, da bodo šole, v okviru upravičenosti razlogov za oprostitev prisotnosti učenca in dijaka pri pouku in drugih oblikah izobraževalnega dela, znale na pravi način umestiti tudi to odsotnost," so sklenili.

O najavljeni odsotnosti in ravnanju šol glede opravičevanja izostankov so se medsebojno posvetovali ravnatelji nekaterih ljubljanskih gimnazij. Kot pojasnil ravnatelj Gimnazije Poljane Bojan Bogatec Končan, so zavzeli dokaj enotno stališče, in sicer, da bo pouk potekal po urniku, če bo kateri od dijakov želel oditi na protest, ki se bo začel ob 11.55, pa bo moral imeti soglasje staršev.

Shod bo v petek potekal tudi v Mariboru, kamor se bo med drugimi odpeljalo tudi okoli 30 dijakov Srednje šole Slovenska Bistrica. "Shoda se lahko udeležijo dijaki, ki na ta dan nimajo pisnega ali ustnega ocenjevanja znanja. V tem primeru njihov izostanek ne bo opravičen. Pouk lahko zapustijo po glavnem odmoru, okoli 10.30, na protest bodo odšli z javnim avtobusnim prevozom," je pojasnila tamkajšnja učiteljica slovenščine in španščine Maja Kodrič Crnjakovič.

Sviz protestu izrekel podporo

Podporo protestom je danes izrekel tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). K udeležbi na podnebnem štrajku sindikat vabi tudi svoje članice in člane. "Če jim okoliščine in obveznosti to dopuščajo, naj se s svojimi učenci in dijaki odpravijo na ulico ter tako opozorijo vlado in druge pristojne, naj se odgovorno odzovejo na odločne zahteve po takojšnjem ukrepanju v boju proti intenzivnim škodljivim podnebnim spremembam," so sporočili.