Na Vanuatuju so izredne razmere že zaradi covida-19. Foto: Reuters
Na Vanuatuju so izredne razmere že zaradi covida-19. Foto: Reuters

Oblasti svarijo pred uničujočim vetrom in poplavami. Neurje se bliža prestolnici Vanuatuja, mestu Port Vila. Za večino območij so izdali najvišjo, rdečo stopnjo opozorila. Otočani po družbenih omrežjih objavljajo fotografije posledic neurja. Za zdaj ne poročajo o poškodovanih ali mrtvih, le o obsežni gmotni škodi.

Na Vanuatuju na 83 otokih živi okoli 300.000 ljudi. V državi veljajo izredne razmere že zaradi epidemije novega koronavirusa, čeprav nimajo še nobenega potrjenega primera, poleg tega je država v pričakovanju izidov parlamentarnih volitev. Civilna zaščita je omilila prepoved gibanja na prostem, da so lahko državljani dosegli centre za evakuacijo.

Tropska nevihta pete stopnje šlo je za ciklon Pam je Vanuatu prizadela leta 2015. Takrat se je država znova postavila na noge z obsežno mednarodno pomočjo.

Neurje Harold je v nedeljo na bližnjih Salomonovih otokih prevrnilo trajekt. Pogrešanih je 27 ljudi, do zdaj so našli pet trupel, za preostale ni veliko upanja. Na krovu trajekta je bilo sicer 700 potnikov, ki so se želeli umakniti pred širjenjem virusa.