Gospodinjstvo v občini Ivančna Gorica je samo v enem dnevu prejelo skoraj pol kilograma oglasnih letakov. Foto: BoBo
Gospodinjstvo v občini Ivančna Gorica je samo v enem dnevu prejelo skoraj pol kilograma oglasnih letakov. Foto: BoBo

Ekologi brez meja so letake šteli v treh gospodinjstvih v treh različnih občinah: Ivančna Gorica, Laško in Mengeš. V enem od gospodinjstev so v dveh mesecih in pol našteli kar 223 kosov oziroma več kot 7 kilogramov nenaslovljene oglasne pošte. Med dnevi v tednu se je za daleč najbolj priljubljeno izbiro oglaševalcev izkazal ponedeljek, največ oglasnih sporočil pa gospodinjstva prejmejo med prvim in petim dnem v mesecu.

Nalepka za prepoved dostavljanja oglasov

Gospodinjstva se pred nezaželeno oglasno pošto lahko zavarujejo z nalepko za prepoved dostavljanja nenaslovljenih oglasnih pošiljk, ki jo za 0,42 evra lahko kupijo na vsaki pošti.

Gospodinjstva v enem mesecu po pošti povprečno prejmejo oglasno pošto od kar 31 različnih oglaševalcev, skupno pa so v dveh mesecih Ekologi brez meja v vseh treh krajih našteli 86 različnih oglaševalcev. Med njimi jih je le pet poseglo po recikliranem papirju oziroma papirju iz odgovornih virov. Oglasni papir sicer za recikliranje ni najboljši, saj vsebuje premalo kakovostnih celuloznih vlaken, zato ga morajo pri recikliranju mešati z drugim papirjem, opozarjajo Ekologi.

"Dve tretjini oziroma 65 odstotkov vseh oglasnih letakov izhaja iz sektorja trgovskih verig na drobno s pretežno prodajo živil, sledijo prodajalci pohištvenih izdelkov s 24 odstotki," navajajo v sporočilu za javnost. Na vsaki pošti je mogoče sicer kupiti nalepko za poštni nabiralnik, ki dostavljavcem sporoča, da oglasne pošte ne želimo. Nalepko uporablja približno četrtina oziroma 206.155 gospodinjstev. Preostalih 75 odstotkov gospodinjstev v Sloveniji skupno prejme okoli 20.000 ton nenaslovljenih oglasnih pošiljk letno.

Ekologi brez meja s to raziskavo pred svetovnim dnevom pošte, ki ga zaznamujemo 9. oktobra, pozivajo gospodinjstva, naj se odpovedo prejemanju oglasnih letakov in s tem storijo nekaj dobrega za okolje.