Škoda na enem izmed planinskih domov. Foto: Planinski dom Janče
Škoda na enem izmed planinskih domov. Foto: Planinski dom Janče

Neurje z močnim vetrom in dežjem je okoli 13.30 zajelo občino Novo mesto, kjer je zaradi udara strele zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Strela pa je v stanovanjsko hišo udarila tudi v Laškem in Gomilskem v občini Braslovče, je objavila uprava za zaščito in reševanje.

V občini Brežice, ki jo je neurje z močnim vetrom in dežjem zajelo nekaj pred 14. uro, so morali izčrpati meteorno vodo iz treh stanovanjskih objektov, gospodarski objekt, ki ga je razkrilo, pa so znova prekrili.

Tudi v občini Šentrupert so imeli delo s prekrivanjem ostrešja, v občini Žužemberk pa zlasti s podrtimi drevesi, ki so jih že pospravili.

Petkovo vreme nekoliko drugačno
Agencija za okolje (Arso) je opozorila, da bo petkovo vreme drugačno kot v preteklih dneh. Prvi izrazitejši val neviht je Slovenijo prešel dopoldne in sredi dneva, drugi pa jo je proti večeru. Ob močnih nevihtah so mogoča krajevna neurja z nalivi, sunki vetra in točo.

Po napovedih Arsa bo prehodno zapihal veter severnih smeri, zvečer ob nevihtah na Primorskem močan zahodnik in veter severnih smeri s sunki predvidoma od 70 do 100 kilometrov na uro.

Ob predvidenih močnejših nevihtah lahko čez dan in v noči na soboto narastejo manjši vodotoki in hudourniki, ob močnejših nalivih pa se lahko tudi razlijejo. Verjetnost za hitro naraščanje vodotokov bo odvisna predvsem od prehoda neviht. Reke lahko narastejo do velikih pretokov predvsem v severni in vzhodni Sloveniji.

Po podatkih Arsa imajo srednje pretoke predvsem reke v severnem in severovzhodnem delu države. Posamezne reke s povirji ob zahodnem in južnem vznožju Pohorja ter Ščavnica in Lendava so ponoči hitro, pa vendarle zmerno narasle, vendar trenutno že upadajo. Pretoki rek v severni in deloma vzhodni Sloveniji so srednji, drugje so pretoki rek majhni.

Sorodna novica Vreme

Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 27, na Primorskem do 29 stopinj Celzija. Do sobotnega jutra bodo padavine po napovedih večinoma ponehale, od zahoda se bo začelo jasniti. V soboto bo večinoma sončno, popoldne bo nastalo nekaj ploh ali neviht. V nedeljo in ponedeljek bo prevladovalo sončno vreme, popoldne je zlasti v gorskem svetu mogoča kakšna ploha.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO