Poplavljeno sprehajališče ob obali v Piranu. Foto: MMC RTV SLO/Aleksandra Saksida
Poplavljeno sprehajališče ob obali v Piranu. Foto: MMC RTV SLO/Aleksandra Saksida
V Piranu zaradi visokega plimovanja sprožili sireno

Regijski center za obveščanje Koper je malo čez osmo uro zjutraj zaradi visokega plimovanja morja in močnega vetra v Piranu sprožil sireno javnega alarmiranja. Morje je na nekaterih delih ob obali že prestopilo bregove.

Na Primorskem bo po napovedi Agencije RS za okolje (Arso) pretežno oblačno, občasno bo še rahlo deževalo, do večera pa bo dež ponehal. Morje bo še rahlo do zmerno vzvalovano.

Na Kredarici 45 centimetrov snega

Po podatkih agencije je na Kredarici čez noč zapadlo 26 centimetrov snega, skupna snežna odeja pa tako meri že 45 centimetrov. Sneženje se bo s krajšimi prekinitvami v visokogorju nad nadmorsko višino 1800 metrov nadaljevalo tudi do poznega popoldneva.

Popolnoma zimske razmere pa veljajo na Vršiču, kjer se po informacijah Policijske uprave Kranj sneg oprijema vozišča. Kot so sporočili, bo zato zimska služba izvedla pluženje, na tem območju je obvezna zimska oprema, sicer pa odsvetujejo uporabo gorskega prelaza.

Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh?

Nadpovprečno toplo vreme v večjem delu septembra je v zadnjem tednu torej na hitro prešlo v podpovprečne temperature za to obdobje, zato bodo ponekod v naslednjih dneh že začeli kurilno sezono. Vendar za zdaj po mnenju dežurnega vremenoslovca na Arsu Janeza Markoška to ne pomeni dokončnega slovesa toplih obdobij, a hkrati tudi ne bo veliko sonca.

Kot je povedal Markošek, bo razmeroma hladno s temperaturami med 9 in 16 stopinj Celzija še danes, že v torek bo sončno z občasno zmerno oblačnostjo in temperaturami do 19 stopinj, v sredo in četrtek pa se bodo temperature še bolj približale dvajsetici. Medtem ko bo na vzhodu države v četrtek še delno jasno, bo v preostalem delu države, predvsem pa na Primorskem in Notranjskem, bolj spremenljivo z občasnimi rahlimi padavinami.

V drugi polovici tedna bo nato zapihal topel in precej vlažen jugozahodnik, tako da bi konec tedna lahko nove večje količine dežja pričakovali na zahodu Slovenije.

"Pričakujemo torej lahko tipično jesensko vreme z deževjem, z nekaj višjimi temperaturami kot v tem trenutku," je dejal Markošek, ob tem pa dodal, da v visokogorju snega zagotovo ne bo pobralo, saj se konec tedna obetajo nove snežne padavine. Nižje si snega po njegovem mnenju še ne gre obetati, saj je šele konec septembra.

Na Vršiču so že zimske razmere. Foto: PU Kranj
Na Vršiču so že zimske razmere. Foto: PU Kranj

Glede na sedanje razmere dežurni vremenoslovec v prvih desetih dneh oktobra pričakuje zelo spremenljivo vreme z občasnim dežjem, večinoma bolj v vzhodnem delu države, kakšnega ustaljenega sončnega vremena pa ne gre pričakovati. Dežnike bo tako treba imeti pri sebi, še najmanj v naslednjih treh dneh, še meni Markošek.