Poškodovani listi bukovih dreves zaradi rilčkarja skakača. Foto: ZGS
Poškodovani listi bukovih dreves zaradi rilčkarja skakača. Foto: ZGS

Na nekaterih območjih lahko v tem času že od daleč opazimo jesensko obarvane bukove gozdove. To je posledica namnožitve bukovega rilčkarja skakača, od 2 do 3 milimetre dolgega temno rjavega hroščka z rilčkom, ki odskoči ob vsaki nevarnosti, pojasnjujejo na spletni strani Zavoda za gozdove. V aprilu in maju namreč rojijo hroščki, ki so prezimili.

Zaradi zanj ugodnih vremenskih razmer, kot so višje povprečne temperature zraka in nizke količine padavin v času odlaganja jajčec in razvoja ličink, se je na nekaterih območjih letos ponovno namnožil in povzročil obsežnejše poškodbe na bukovih listih.

Na Zavodu za gozdove so pojasnili, da zaradi namnožitve žuželke opažajo rjavenje, objedenost listov ter ponekod tudi prisotnost listnih uši. Na portalu Varstva gozdov dodajajo, da je poškodovanost listov lahko tudi 100-odstotna ter da zaradi poškodb lahko prezgodaj odpade žir.

Vendar pa na zavodu za gozdove ob tem poudarjajo, da bodo bukve s poškodovanimi listi naslednje leto spet normalno odgnale. "Lahko, da se bodo poškodbe zaradi rilčkarja pojavljale nekaj zaporednih let, a to ne bo ogrozilo vitalnosti bukve," so zapisali v odzivu.

Ob tem so pojasnili, da so volnate, bele uši na bukovih listih bukove listne uši, ki prav tako ne povzročajo večje oslabelosti bukovih dreves.

Namnožitve bukovega rilčkarja skakača se pojavijo v dolgih in nepravilnih presledkih ter trajajo razmeroma kratek čas, pravijo na zavodu za gozdove. Dodali so, da so zadnjo namnožitev na nekaterih območjih Slovenije zaznali v letih 2014 in 2015.

Na portalu Varstva gozdov pa so poudarili, da bi se zaradi podnebnih sprememb ugodne razmere za gradacijo teh in drugih vrst žuželk lahko ponovile večkrat. Proti navedenima vrstama se v gozdovih ne izvajajo nobeni ukrepi.

Praviloma se v drugi polovici aprila ter na začetku maja hroščki selijo na mlade liste, ki se razpirajo, kjer začno z zrelostnim žrtjem. Sredi maja njegove ličinke začno izjedati rove proti robovom lista, je zapisano na spletni strani ZGS-ja.

V drugi polovici maja se pojavijo rjave obrobe bukovih listov, ki lahko predstavljajo tudi do tretjino površine lista. Ko se v juniju razvijejo novi hroščki, ti spet objedajo listje. Bukov rilčkar skakač povzroča poškodbe na bukvah, če je zelo namnožen, tudi na drugih drevesih.

Bukov rilčkar skakač bukve življenjsko ne ogroža, zato se ga ne zatira. Namnoži se nepričakovano, v dolgih in nepravilnih časovnih presledkih ter trajajo razmeroma kratek čas. Običajno ga v naslednjem letu ni več, bukev pa spet normalno odžene.

Vir: ZGS