Združeni narodi so 21. marec razglasili za mednarodni dan gozdov. Foto: BoBo
Združeni narodi so 21. marec razglasili za mednarodni dan gozdov. Foto: BoBo
Obnovimo slovenske gozdove

Nad Selcami na pivškem je danes malce pihalo, vendar pa to ni pregnalo srčnosti okrog 110 prostovoljcev, ki so se pridružili akciji Obnovimo slovenske gozdove, ki so jo že drugič zapored organizirali slovenski taborniki ob pomoči zavoda za gozdove.

Posadili so 8.500 sadik bukve. Ta drevesna vrsta je namreč za to popolnoma opustošeno območje po lanskem žledu najnaravnejša. Danes posajene sadike pa bodo, da bodo zrasle v drevo, potrebovale približno 100 let, je za Radio Slovenija poročala Sabrina Mulec.

Samo na pivškem in postojnskem je lanska februarska katastrofa poškodovala 330 hektarjev gozdov. Da bi uspeli pogozditi tako ogromno površino, bi potrebovali več kot milijon sadik.

Vsakdo lahko prispeva
Pod okriljem te akcije jih bodo posadili odstotek, vendar pa so na Zavodu za gozdove s tem zelo zadovoljni, pravi vodja zavodove postojnske enote Anton Smrekar. "Vsaka roka, vsaka motika, vsak človek, ki je pripravljen dati svoj delovni dan za obnovo s sadnjo, bo prispeval velik del k obnovi teh gozdov in dal tudi zgled drugim, da se bodo udeležili naslednjih akcij," je dejal.

"Ker smo taborniki, moramo pomagati naravi, ko je v stiski. Narava je naš drugi dom in jo moramo obnavljati. Tudi različne živali živijo tukaj in jim moramo pomagati," je dejala tabornica Karolina.

Daša Rebec je s seboj pripeljala tudi svoje otroke. "Boli me srce, ko gledam te naše gozdove. Ne vem, ali se bo kaj spremenilo, a se mi zdi, da je dobro, da nekaj naredimo za to."

Otroci najbolj navdušeni
Najmlajši so najbolj navdušeno pomagali. Timotej je tako "kopal in sadil sadike in dajal za gozd". Lia nam je povedala, da je gozd "poškodovan in hočem ga oskrbeti". Akcije se je udeležil tudi še ne triletni Jakob, ki je s seboj prinesel veliko lopato. "Drevo bom posadil. Prav drevo, drevo, prav drevo," je dejal.

Podobne akcije so danes potekale tudi v Kamniku, Knežaku, Kočevju in v Ljubljani. 650 prostovoljcev pa je na njih posadilo 20.000 sadik.

Lani je bilo v vseh slovenskih gozdovih posekanih skupaj 6,35 milijona kubičnih metrov lesa oziroma skoraj 9,5 milijona dreves, kar je dobrih 2,4 milijona kubičnih metrov oziroma 62 odstotkov več kot leta 2013, še poroča Slovenska tiskovna agencija.

Obnovimo slovenske gozdove