Z Uprave RS za zaščito in reševanje so sporočili, da bo od sobote dalje na več območjih Slovenije veljala velika požarna ogroženost. Foto: Reuters
Z Uprave RS za zaščito in reševanje so sporočili, da bo od sobote dalje na več območjih Slovenije veljala velika požarna ogroženost. Foto: Reuters
Z ministrstva za zdravje v Bosni in Hercegovini so sporočili, da bodo vladi predlagali razglasitev naravne katastrofe, če bodo temperature še naprej rasle. Ponekod se je živo srebro namreč že dvignilo do 50 stopinj Celzija. Rekordno vroče je tudi na Madžarskem. Foto: EPA
Požarna ogroženost

Na območju občin Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje - Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Kanal, Brda, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko, Šempeter - Vrtojba, Izola in Piran je tako od danes prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprt ogenj ter puščati ali odmetavati predmete, ki lahko povzročijo požar.

Vode ponekod že močno primanjkuje
Uprava RS-a za zaščito in reševanje opozarja še na veliko izhlapevanje vode iz tal in rastlin. Na območju Goriškega na primer v teh dneh izhlapi med pet in šest litrov vode na kvadratni meter dnevno. Trenutni primanjkljaj te življenjsko pomembne tekočine od 1. aprila dalje znaša 220 litrov na kvadratni meter. Podobno je stanje v severovzhodni Sloveniji. Na upravi zato poudarjajo, da so najbolj prizadete koruza, buče in travinje. Slabo se godi tudi sadnemu drevju. Najbolj kritično je sicer stanje na Koprskem, kjer je v prvih 17 dneh julija padlo le 16 litrov dežja na kvadratni meter.

Sušni stres se bo v prihodnjih dneh po napovedih uprave še povečal. Zaposleni na upravi zato priporočajo namakanje rastlin v jutranjih in večernih urah. Prav tako opozarjajo, da je treba poskrbeti za domače živali. Te naj ne bodo izpostavljene soncu, na voljo pa morajo imeti dovolj sveže in hladne vode.

Kritična tudi koncentracija ozona
Ponekod je kritična tudi koncentracija ozona - na merilnih mestih Krvavec, Nova Gorica in Lovran nad Ankaranom je namreč že presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter.

Tako velike koncentracije ozona dražijo sluznico in dihala. Agencija RS za okolje zato ljudem s kroničnimi bolezni dihal in krvnega obtoka priporoča, da se zadržujejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Naj se izogibajo naporom, svetujejo tudi zdravim ljudem.

Vročinski val vztraja v večjem delu Evrope
Sicer pa visoke temperature še vedno vztrajajo v večjem delu Evrope. V Srbiji, Črni gori in Bolgariji se borijo tudi s številnimi požari. V Bolgariji so že razglasili izredno stanje, v Avstriji je visoka temperatura terjala tri smrtne žrtve, na Slovaškem pa so izmerili rekordnih 39,9 stopinje Celzija.

Požarna ogroženost